Ειδήσεις

"Αντιμνημονιακή" εκδήλωση στην παλιά λαχαναγορά

Εκδήλωση με θέμα από τις πλατείες στο άρθρο 120 του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της παλαιάς λαχαναγοράς στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Σκοπός των διοργανωτών ήταν να σταλεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η ελληνική βουλή δεν πρέπει να χάσει τους δημοκρατικούς της ρόλους καθώς λόγω των εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία το δημοκρατικό πολίτευμα όπως τονίστηκε στην εκδήλωση κλυδωνίζεται.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς οι πολίτες του Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ομιλητές της εκδήλωσης κ. Νότη Μαριά - καθηγητή πανεπιστημίου Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου και κ. Κώστα Χρυσόγονο - Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, των ΑΝΕΛ, των Αντιμνημονιακών Πολιτών, του ΕΠΑΜ, των Πολιτών κατά του χρέους αλλά και εκατοντάδες πολίτες.

Ο επικεφαλής του κινήματος "Αντιμνημονιακοί πολίτες" Νότης Μαριάς στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Σε συνέχεια της σχετικής έκκλησης που απηύθυνα στις 18 Απριλίου 2013 από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής προς τους συναδέλφους βουλευτές του αντιμνημονιακού δημοκρατικού τόξου και επανέφερα για άλλη μια φορά στις 14 Μαΐου 2013 επιμένω πως πρέπει να αποχωρήσουμε από τη Βουλή  σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική, θεσμική και ηθική απαξίωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιβάλλει καθημερινά η τρικοματική συγκυβέρνηση.

Τη θέση αυτή την οποία διατύπωσα ως βουλευτής Ηρακλείου και μέλος του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί πολίτες" - που συνεργάζεται εκλογικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες - απηύθυνα και γραπτώς στις 22 Απριλίου 2013 προς όλους τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Έχει πλέον αποκαλυφθεί πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει απαξιωθεί πολιτικά, θεσμικά και ηθικά λόγω της αντισυνταγματικής και αντικοινοβουλευτικής δράσης της κυβέρνησης και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου που την στηρίζουν.

Τα όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αποτέλεσμα της δράσης της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων ήδη από το Μάιο του 2010 με την αντισυνταγματική υιοθέτηση του Μνημονίου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δανειακή σύμβαση Ελλάδας/κρατών Ευρωζώνης ενώ έχει κατατεθεί για κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήδη από τον Ιούνιο του 2010 και έχει εκτελεστεί κανονικά, ακόμη εκκρεμεί για κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής!

Παρακολουθήσαμε την παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής που έλαβε χώρα όταν η πλειοψηφία των βουλευτών δι΄ εγέρσεως έκανε δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του Μεσοπρόθεσμου, πλην όμως το Προεδρείο της Βουλής αποφάνθηκε ότι είχε συμβεί το αντίθετο!

Όλοι είμαστε μάρτυρες της παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής σε σχέση με τη διαδικασία ψηφοφορίας (ψηφοδέλτια/κάλπες) για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Όλοι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του «κράτους έκτακτης ανάγκης» που έχουν στήσει οι μνημονιακές δυνάμεις και της νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που υιοθετούνται και εκδίδονται μαζικά κατά παράβαση του άρθρου 44 του Συντάγματος και τις οποίες καλείται εκ των υστέρων να κυρώσει τυπικά η Βουλή.

Οι βουλευτές του αντιμνημονιακού δημοκρατικού τόξου έχουν επίσης αντιταχθεί στις πρακτικές της μνημονιακής πλειοψηφίας να προχωρά στην ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων όπως το Μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα σε ένα άρθρο κατά παράβαση επίσης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί απαξιώνουν συστηματικά τη Βουλή αφού αρνούνται να προσέλθουν στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο με αποτέλεσμα πάνω από το 50% των Επίκαιρων Ερωτήσεων να ματαιώνονται λόγω δήθεν «κωλύματος υπουργού».

Επίσης η υιοθέτηση πληθώρας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια έχει οδηγήσει σε επικίνδυνα φαινόμενα, όπως στην ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας για την απαλλαγή των τραπεζιτών λόγω παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις εργασίες της Βουλής τη στιγμή που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της παραβιάζονται βάναυσα από τη μνημονιακή συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα όλοι εμείς οι βουλευτές του αντιμνημονιακού δημοκρατικού τόξου να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσουμε από τη Βουλή στις 31 Μαΐου 2013 με αφορμή την επέτειο των πλατειών αλλά και της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στα Προπύλαια τον Μάιο του 2011 και να ενωθούμε με τον ελληνικό λαό, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 120 του Συντάγματος.

• Μόνο έτσι θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία μας.

• Μόνο έτσι θα κλείσουμε το δρόμο στην τρόικα, η οποία έχει φαλκιδεύσει τη    

 λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

• Μόνο έτσι θα στείλουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα στον ελληνικό λαό.

• Μόνο έτσι θα ανοίξουμε το δρόμο για την άμεση δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι μετά την αποχώρησή μας από τη Βουλή και δεδομένου ότι δεν αποποιούμαστε την βουλευτική ιδιότητα, θα πρέπει για λόγους ηθικής τάξεως να αποποιηθούμε τη βουλευτική αποζημίωση και τις λοιπές οικονομικές παροχές που προβλέπονται για τους βουλευτές, διατηρώντας ταυτόχρονα τα συνταγματικά, πολιτικά και λοιπά θεσμικά δικαιώματα που απορρέουν από την βουλευτική ιδιότητα (ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα κτλ.), τα οποία θα ασκούμε όπου και όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Επιπλέον η αποχώρησή από τη Βουλή δεν συνεπάγεται και αποχώρησή από τις Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες, οι οποίες ως προς την αριθμητική τους δύναμη θα παραμείνουν ως έχουν.

Τέλος καθώς η πρότασή μας αυτή δεν απορρέει από κάποιου είδους «Δονκιχωτισμό» είναι βέβαιο ότι η επιτυχία της εξαρτάται άμεσα από την αποδοχή της από ικανό αριθμό βουλευτών του αντιμνημονιακού δημοκρατικού τόξου αλλά και την στήριξη της από το ίδιο το αντιμνημονιακό κίνημα»

Σχόλια