default-image

Καταστράφηκαν οι ελιές στη Βιάννο

Κρήτη
Καταστράφηκαν οι ελιές στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για καταστροφή 100% του ελαιοκάρπου από σχινοκαρπία κάνει λόγο ο δήμαρχος Βιάννου σε επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ. Ο κ.Μπαριτάκης  υποστηρίζει ότι η  κύρια αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Βιάννο και καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αποτίμησης της ζημιάς  προκειμένου ν αποζημιωθούν οι παραγωγοί .

Αναλυτικότερα η επιστολή του κ. Μπαριτάκη αναφέρει:

«Κύριε διοικητά,

Λόγω της χειμερινής ανομβρίας αλλά και των ασυνήθιστων για την περιοχή μας υψηλών θερμοκρασιών που λόγω των ισχυρών νοτιάδων παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της άνθησης των ελαιοδέντρων, ιδιαίτερα των παραλιακών περιοχών του Δήμου μας, εμφανίστηκε το φαινόμενο της "σχινοκαρπίας" με αποτέλεσμα να υπάρξει μειωμένη καρπόδεση που φτάνει έως 100% της αναμενόμενης παραγωγής.

Επειδή κύριε Διοικητά ο Δήμος μας εξαρτάται απόλυτα από την καλλιέργεια της ελιάς, οι συνέπειες για τους δημότες μας θα είναι σημαντικές στην απώλεια του εισοδήματός τους.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι τον Ιούλιο του 2012 η καταστροφική πυρκαγιά κατάστρεψε 30.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, οπότε οι συνέπειες γίνονται ακόμα τραγικότερες επειδή χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καταστεί για πολλά χρόνια μη παραγωγικά.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αποτίμησης των ζημιών, για να διασφαλίσουν οι παραγωγοί μας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News