Ειδήσεις

Από τα ουρητήρια... στο γηροκομείο ο ηλικιωμένος άστεγος

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας για τη στήριξη του 70χρονου ηλικιωμένου που είχε μετατρέψει σε σπίτι εδώ και αρκετούς μήνες τα δημόσια ουρητήρια μπροστά από το κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο. Ο άστεγος ηλικιωμένος, μετά από ολόκληρη επιχείρηση των αρμόδιων Αρχών που στήθηκε για τη μεταφορά του, συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όντας φοβερά εξαντλημένος και σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση. Μέχρι και ομογενείς από τη Νορβηγία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν τον ηλικιωμένο.

Την ίδια στιγμή όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες, που ενημερώθηκαν για την κατάστασή του την Πέμπτη και αμέσως επενέβησαν προκειμένου να του παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια, αναζητούν τα ίχνη συγγενών του, αν υπάρχουν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άστεγος ηλικιωμένους είναι δημότης Αθηνών. Πιθανολογείται ότι πρέπει να έχει μακρινούς συγγενείς και στην Κρήτη, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα, με τις υπηρεσίες να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Στην περίπτωση, ωστόσο, που δε βρεθεί κάποιος δικός του, εκείνο που φαίνεται να αποτελεί τη μόνη λύση ώστε ο άνθρωπος αυτός να μπορέσει να συνεχίσει να ζει δεχόμενος τη φροντίδα και την περίθαλψη που του χρειάζεται είναι να φιλοξενηθεί σε γηροκομείο, ενώ την ίδια ώρα προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων που κάνει να λαμβάνει λόγω της κατάστασής του.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 70χρονος ζούσε το τελευταίο διάστημα σε μια τρώγλη, κάτω άθλιες συνθήκες ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών. Από την έντονη μάλιστα δυσοσμία που αναδιδόταν ήταν αδύνατο ακόμα και να προσεγγίσει κανείς το χώρο. Και όμως ο ίδιος, μη έχοντας πού αλλού να πάει, από το να γυρνά στους δρόμους ξυπνούσε και κοιμόταν εκεί... Στα δημόσια ουρητήρια! Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή. Όμως εκείνος δεν είχε ζητήσει βοήθεια από πουθενά. Περνούσε το δράμα του μόνος και σιωπηλός, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή αρνούνταν να εγκαταλείψει το υποτυπώδες σπίτι του. Όμως, εκτός από τη δική του ζωή, που κινδύνευε λόγω των συνθηκών που ο ίδιος είχε διαμορφώσει, ο τρόπος ζωής του έθετε σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, αφού μια ανάσα από την τρώγλη που είχε δημιουργήσει έπαιζαν μικρά παιδιά.

Για τη διάσωσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Επιστρατεύτηκαν το ΕΚΑΒ, η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική αλλά και η Αστυνομία. Η επιχείρηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, διότι από τη μια η πρόσβαση στο χώρο ήταν δύσκολη λόγω της έντονης δυσοσμίας και των σκουπιδιών μέσα στα οποία ζούσε και από την άλλη διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν καταβεβλημένος σε τέτοιο βαθμό που δεν είχε πια ούτε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του. Όπως μάλιστα ανέφεραν όσοι γνώριζαν την κατάστασή του, δεν είχε την αντοχή ούτε να βγει να αναζητήσει τροφή και νερό και το πώς ζούσε ήταν θαύμα...

Στο Βενιζέλειο

Οι διασώστες με τη βοήθεια πυροσβεστών τον τοποθέτησαν σε σεντόνι και έτσι τελικά κατάφεραν να τον βάλουν στο φορείο για να τον μεταφέρουν κατόπιν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά και η φαρμακευτική αγωγή που απαιτούνταν για να μπορέσει ο εξαθλιωμένος οργανισμός του να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Σοκαρισμένοι όσοι την ώρα της μεταφοράς του έτυχε να βρίσκονται στο κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" και δε γνώριζαν το γεγονός, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή του καθενός μπορεί να ανατραπεί αναγκάζοντάς τον να ζει ανήμπορος σαν τρωγλοδύτης, ενώ μέχρι χθες ίσως και να ζούσε μια πιο ανθρώπινη ζωή...

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια