Ειδήσεις

Συναυλία ινδικής μουσικής στο Ρέθυμνο

Συναυλία ινδικής μουσικής KAYAL θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου στις 8.30 στην οδό Κονδυλάκη 10 (ισόγειο, στο ύψος της Χατζημιχάλη Γιάνναρη απέναντι από τον φούρνο του κ. Φοβάκη).

Πρόκειται για μια συναυλία που θα μας φέρει σε επαφή με την κλασική μουσική παράδοση της βόρειας Ινδίας που ονομάζεται Καγιάλ. Το μουσικό αυτό είδος, έχει γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό μέσα από μεγάλους Ινδούς μουσικούς όπως ο Ραβί Σάνκαρ (Σιτάρ), ο Χαριπρασάντ Τσαουράσια (Μπανσούρι) και ο Ζακίρ Χουσέιν (Τάμπλα).

Το Καγιάλ είναι ουσιαστικά ένα σύστημα έμμετρου αυτοσχεδιασμού, που μαθαίνει στους μουσικούς να αυτοσχεδιάζουν μέσα σε καθορισμένα μελωδικά και ρυθμικά όρια (μέτρα), που ονομάζονται: Ράγκα (μελωδικό μέτρο) και Τάλα (ρυθμικό μέτρο).

Μέσα σε αυτά τα όρια ο μουσικός αφήνεται ελεύθερος να εκφραστεί χρησιμοποιώντας έτοιμες συνθέσεις και φράσεις ή δημιουργώντας αυθόρμητα κάποιες νέες. Η διάρκεια και η έκφραση μιας Ράγκα ποικίλει ανάλογα με τη δεξιοτεχνία και την έμπνευση των μουσικών, την αμοιβαία επικοινωνία μεταξύ τους  και την επίδραση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο παίζεται η μουσική.

Η Ινδική Κλασική Μουσική είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Οι απαρχές αυτού του μουσικού είδους χάνονται μέσα στο χρόνο και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε ξεκινά να διαμορφώνεται, και ποιές μεταβολές έχει παρουσιάσει. Πάντως, μοιάζει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες και τα οποία προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της παράδοσης.

Στην αρχαία Ινδία, όπως και στους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς, η μουσική ήταν γνωστό πως έχει ευεργετικές συνέπειες όταν παίζεται σωστά και γι' αυτό η εκμάθηση της αποτελούσε βασικό μέλημα τους. Η μουσική εκτός του ψυχαγωγικού της και διασκεδαστικού της χαρακτήρα, μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται για θεραπεία, για την καλλιέργεια των χωραφιών, για να επηρεάσει τον καιρό, να υμνήσει τους θεούς και τη φύση και για την γενικότερη εναρμόνιση του ανθρώπου και της κοινότητας.

Είσοδος 5 €

Σχόλια