default-image

Δίνουν τα καταπατηθέντα σε άπορους και αγρότες

Κρήτη
Δίνουν τα καταπατηθέντα σε άπορους και αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "δώστε γη στους φτωχούς", που ζήτησαν η "Ν. Κρήτη" και η "ΚΡΗΤΗ ΤV" μέσα από τα ρεπορτάζ του περασμένου Νοεμβρίου, φαίνεται ότι παίρνει πλέον το δρόμο της υλοποίησης, αφού τα ρεπορτάζ μεταφέρθηκαν στη Βουλή από το βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου και ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης απάντησε θετικά, "δείχνοντας" στην Περιφέρεια Κρήτης το δρόμο με βάση συγκεκριμένο νόμο, που σήμερα φαίνεται να ακολουθεί!

Χθες, η Περιφέρεια Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση με τίτλο «Εξαγορά ακινήτων διαχείρισης υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης»...

Είναι τα ακίνητα που βρίσκονται υπό την κατοχή καταπατητών, τους οποίους θα καλέσει τώρα η Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφέρειας Κρήτης να τα δηλώσουν, να πληρώσουν με διαδικασία διευκόλυνσης το τίμημα της εξαγοράς για να τα νομιμοποιήσουν. Όσα από αυτά δε δηλωθούν από τους καταπατητές, θα παραχωρηθούν σε επόμενη φάση σε αγρότες και σε άπορες οικογένειες που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα, έναντι χαμηλού ενοικίου γης, σύμφωνα με το νόμο του 2012.

Η ανακοίνωση

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή προβαίνει στη διαδικασία εφαρμογής, που αφορά στην εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον αποδεικνύεται η κατοχή του ακινήτου πριν την 5η-6-1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 4061/2012.

Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής του αξίας και εξοφλείται εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε τέσσερις έως οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τη θέση του ακινήτου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 31/12/2013.

Για περισσότερες πληροφορίες (χορήγηση αιτήσεων, απαιτούμενα δικαιολογητικά κ.λπ.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τμήματα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού των Περιφερειακών Ενοτήτων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα:

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στην κ. Αντωνία Δρακουλάκη (Νικ. Πλαστήρα 100, τηλ. 2810/309.306).

Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στην κ. Μαρία Τσαμπαζάκη (Αγιά Χανίων, τηλ. 2821/346.500).

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου στην κ. Στυλιανή Σταυγιαννουδάκη (Δημητρακάκη 17, τηλ. 28313/43.824).

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στην κ. Ελισάβετ Μαργιούλα (Πολυτεχνείου 1, τηλ. 2841-34.042).

«Είναι η αρχή»

Μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι, όπως προκύπτει από την εν λόγω ανακοίνωση, «είναι θετικό ότι ξεκινά η διαδικασία εφαρμογής του νόμου 4061, που αφορά στην αξιοποίηση των ακινήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πολλά από τα οποία είτε μένουν αναξιοποίητα είτε είναι υπό τη διαχείριση αγροτών και παραγωγών χωρίς όμως να έχει γίνει η τυπική μεταβίβασή τους. Η πρώτη φάση που ξεκινάει από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να τακτοποιηθούν τα αγροτεμάχια που διακατέχονται πριν το 1993, πρέπει να έχει συνέχεια για την αξιοποίηση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων, από αγρότες και ιδιαίτερα από αυτούς που δεν έχουν περιουσία».

Τέτοιες εκτάσεις, όπως λέει ο κ. Κεγκέρογλου, θεωρούνται, για παράδειγμα, αυτές του ΕΘΙΑΓΕ που μένουν αναξιοποίητες ή έχουν καταπατηθεί μέχρι σήμερα, αλλά και άλλα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι σε μεγάλες εκτάσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Και σήμερα κάποιος που γνωρίζει τέτοια ακίνητα και ενδιαφέρεται να ενοικιάσει μπορεί να ζητήσει από το υπουργείο απευθείας είτε μέσω της Περιφέρειας να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται. Η διαδικασία προβλέπει τη δυνατότητα να καταθέσει ο ενδιαφερόμενος τα τοπογραφικά χωρίς να περιμένει τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου να κάνει τη διαδικασία και με βάση αυτά η Περιφέρεια και το υπουργείο είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τη διάθεση του συγκεκριμένου ακινήτου».

Επομένως, «η εφαρμογή της δεύτερης φάσης μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία των αγροτών, χωρίς αυτοί να περιμένουν από την Περιφέρεια να προχωρήσει στη δεύτερη φάση», διευκρινίζει ο κ. Κεγκέρογλου.

Άμεσα η διαδικασία από υπουργείο και Περιφέρεια

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον πρόκειται για έκταση άνω των 100 στρεμμάτων, ή η Περιφέρεια, αν πρόκειται για έκταση κάτω των 100 στρεμμάτων, υποχρεούνται να προχωρήσουν άμεσα στη συγκεκριμένη διαδικασία κατά τον Ηρακλειώτη βουλευτή. «Δε μιλάω για τα διακατεχόμενα που είναι συνήθως μέχρι 10 στρέμματα. Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι η διάθεση μέχρι 100 στρέμματα είτε σε έναν παραγωγό, είτε σε μια ομάδα παραγωγών. Και στην αρμοδιότητα του υπουργείου είναι πάνω από τα 100 στρέμματα. Και βέβαια αναφέρομαι στα στρέμματα εκείνα που δεν είναι διακατεχόμενα, διότι διαφορετικά δεν πάει κάποιος να ζητήσει μια τέτοια έκταση όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση»...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News