default-image

Κοινές θέσεις των δημάρχων της Κρήτης ενόψει ΚΕΔΕ

Κρήτη
Κοινές θέσεις των δημάρχων της Κρήτης ενόψει ΚΕΔΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Κρήτης και της Ολομέλειας των Δημάρχων του νησιού συγκάλεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.

Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια είχε στόχο να καθορισθούν κοινές θέσεις και προτάσεις από την ΠΕΔ και τους Δημάρχους ενόψει του ετήσιου τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου στα Ιωάννινα.

Συγκεκριμένα η ΠΕΔ Κρήτης και οι Δήμαρχοι του νησιού σε ό,τι αφορά το «Ελάχιστο Λειτουργικό Κόστος των Δήμων» που είναι και το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αποφάσισαν ότι:

Υπάρχει υποχρηματοδότηση των Δήμων με δεδομένο ότι υπολείπεται ποσό περίπου 1,2 δις ευρώ από το ποσό που έχει υπολογίσει η ΕΕΤΑΑ για το Ελάχιστο Λειτουργικό Κόστος των Δήμων.

Η κατανομή, προτείνεται να γίνει με τα κριτήρια του νόμου εξορθολογίζοντας τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε κριτηρίου, ώστε οι Δήμοι που έχουν αύξηση πληθυσμού σαφώς να ωφεληθούν μερικώς αλλά και από την άλλη να διασώσουν τους μικρούς Δήμους στα όρια βιωσιμότητάς τους. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιδανικό- πρότυπο κόστος λειτουργίας κάθε Δήμου που αφορά στο αναγκαίο προσωπικό αλλά και τις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας εντός των Διοικητικών Ορίων του.

Να αποδοκιμαστούν οι έντεχνες αποπροσανατολιστικές κινήσεις που διοχετεύονται στα Μέσα Ενημέρωσης, φήμες περί αλλαγής εκλογικών συστημάτων και περί διπλών ψηφοδελτίων, όταν δεν υπάρχει καμία θεσμική συζήτηση επί του θέματος αυτού και ειδικότερα πριν από το τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Πέραν των Κ.Α.Π η Κεντρική Εξουσία πρέπει να επανεξετάσει πόρους που αποδίδονταν στην Αυτοδιοίκηση και έχουν μειωθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News