default-image

"Πλημμύρισαν" το Παρίσι διαδηλωτές ενάντια στο γάμο ομοφυλόφιλων

Κόσμος
"Πλημμύρισαν" το Παρίσι διαδηλωτές ενάντια στο γάμο ομοφυλόφιλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία εβδομάδα αφότου η Γαλλία κατέστη επίσημα η ένατη χώρα της Ευρώπης και 14η παγκοσμίως που νομιμοποιεί τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές -έως και ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές- κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους του Παρισιού αντιδρώντας στη νομοθεσία που έχει ξεσηκώσει σφοδρή πολεμική στη χώρα.

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Παρίσι για τη μαζική διαδήλωση των πολέμιων του γάμου και της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων στις πορείες που λαμβάνουν χώρα ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας στη Γαλλία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ απηύθυνε έκκληση προς τις οικογένειες με παιδιά να μείνουν μακριά από τους δρόμους απ' όπου θα περάσει η πορεία, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να παρεισφρήσουν στη διαδήλωση ακροδεξιά στοιχεία, οι αποκαλούμενοι «ultras».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση από την 18η Μαΐου, όταν ο νόμος επικυρώθηκε με την υπογραφή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Επικεφαλής σε μία από τις πορείες είναι ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης συντηρητικής Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Το περασμένο Σάββατο, το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις, κατέστη νόμος του κράτους και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Ο Φρανσουά Ολάντ υπέγραψε το σχετικό νόμο μετά την απόρριψη της προσφυγής της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Γαλλία είναι πλέον η ένατη χώρα της Ευρώπης και η 14η παγκοσμίως που αναγνωρίζει το νομικό καθεστώς του γάμου μεταξύ των ομοφυλόφιλων. Η υιοθέτηση του νόμου αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία εκπληρώθηκε μετά από πολύμηνη κοινοβουλευτική μάχη και διαδηλώσεις.

Οι πολέμιοι του νόμου ευελπιστούν να πείσουν την κυβέρνηση να τον ακυρώσει.

Ο πρώτος γάμος στη Γαλλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, συγκεκριμένα δύο ανδρών, θα τελεστεί την Τετάρτη στην νότια πόλη Μονπελιέ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News