default-image

"Κρητικά" προϊόντα από τη Βουλγαρία

Κρήτη
"Κρητικά" προϊόντα από τη Βουλγαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αβγά Κρήτης ή Ελλάδας από κότες... Τουρκάλες, Αλβανέζες, Βουλγάρες, Πολωνέζες και Ρουμάνες γίνεται; Μάλλον όχι... Κι όμως... Πόσες φορές μέχρι σήμερα δεν έχουμε φάει αβγουλάκια των χωρών αυτών νομίζοντας πως πήραμε αβγά πολύ καλά, ποιοτικά και νόστιμα της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας;

Κυριολεκτικά λοιπόν, όπως αναφέρουν καταγγελίες προς τη "Νέα Κρήτη", στον "αέρα" κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αβγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως είναι αυτές των Βαλκανίων!

Η ελληνοποίηση ξένων αβγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη "μάστιγα" που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο "λουκέτο". Επίσης, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αβγών ξεκινούν από τους παραγωγούς, αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους, ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αβγά!

Ασφράγιστα αβγά

Στο μεταξύ, θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι τα αβγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό μπορεί να έχουν πέσει θύματα τέτοιων κυκλωμάτων και το πρωινό το οποίο διαθέτουν να μην είναι και τόσο... ελληνικό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα αβγά, που τόσο λατρεύουν οι τουρίστες.

Υπάρχει λύση

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος ο καταναλωτής να "γνωρίσει" το αβγό, ακόμα κι αν υπάρχουν οι προβλεπόμενες σφραγίδες πάνω του, αλλά και όλοι οι κωδικοί πάνω στο αβγό και τη συσκευασία του. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εκείνες που μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους παραγωγούς και τις ελληνικές εταιρείες αβγοπαραγωγής, όσο και τους καταναλωτές από αυτή τη μάστιγα.

Είναι όμως απολύτως αναγκαίο ο καταναλωτής, όταν αγοράζει τα αβγά, να γνωρίζει ότι:

Αγοράζοντας μια συσκευασία να ελέγχει την ημερομηνία ανάλωσης που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία, με αυτοκόλλητη ετικέτα. Υπάρχει όμως και ένας τετραψήφιος αριθμός που είναι κωδικός ιχνηλασιμότητας του προϊόντος.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι σε έναν κωδικό για παράδειγμα 3 ΕL02056, το 3 δηλώνει τη μέθοδο εκτροφής που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει κοινά αβγά κλωβοστηχίας. Το EL είναι η χώρα παραγωγής, δηλαδή η Ελλάδα. Και ο υπόλοιπος αριθμός που ακολουθεί δηλώνει τον κωδικό της αρμόδιας υπηρεσίας που δίδεται σε κάθε παραγωγό και τον κωδικό παραγωγού ο οποίος τα παράγει. Για αβγά ειδικής εκτροφής υπάρχουν άλλοι κωδικοί, όπως για τα βιολογικά είναι το μηδέν, για τα ελευθέρα βοσκής είναι το ένα, ενώ για τα αβγά του αχυρώνα είναι το δύο.

Τα αβγά θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο δροσερό σε θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ή στη συντήρηση του ψυγείου μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News