default-image

Ένας χρόνος χωρίς το Μανώλη Γαβαλά

Ηράκλειο
Ένας χρόνος χωρίς το Μανώλη Γαβαλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος και σαν να ήταν χθες που "έφευγε" από κοντά μας ο μακροβιότερος συνεταιριστής της Κρήτης Μανόλης Γαβαλάς, μετά από την άνιση, σκληρή αλλά παλικαρίσια μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Στη μνήμη του θα τελεστεί μνημόσυνο αύριο Κυριακή 26 Μαΐου, στις 8:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας στο Βοριά Μονοφατσίου.

Το όνομα του Μανόλη Γαβαλά ήταν επί ολόκληρες δεκαετίες συνδεδεμένο με όλες τις μεγάλες εξελίξεις του αγροτοσυνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος της Κρήτης και σε ένα μεγάλο μέρος και της χώρας, λόγω της θητείας του στην "Ελαιουργική", την ΠΑΣΕΓΕΣ και τελευταία και στην προεδρία της ΚΣΟΣ.

Είχε χαρακτήρα τόσο δυναμικό, που δεν τον λύγισε ποτέ ούτε η τραγική αυτή ασθένεια, μέχρι και το τέλος της ζωής του. Ο επίλογος της δραστήριας και γεμάτης ζωής που έζησε έμελλε να γραφτεί στις 31 Μαΐου πέρυσι. Και η πρώτη μέρα του καλοκαιριού ήταν η μέρα της κηδείας του στο Βοριά, παρουσία πλήθους κόσμου. Ξημέρωνε, μάλιστα, η εποχή μετά τον Γαβαλά, αφού ο θάνατος σφράγιζε τα 40 χρόνια αγροτικών εξελίξεων, με τον Γαβαλά να τις επηρεάζει.

Μέχρι που ήρθε η επάρατη νόσος και ανάγκασε τον ίδιο να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΕΑΣΗ και της ΚΣΟΣ στις αρχές του 2012, ενώ παραδέχτηκε και ο ίδιος στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στα γραφεία της ΚΣΟΣ, στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, ότι το είχε παρατραβήξει και ότι θα έπρεπε κανονικά να είχε παραιτηθεί από το συνεταιριστικό κίνημα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε πριν από αρκετό καιρό. Όμως, είχε το πείσμα πάντοτε να παλεύει με το ανάστημά του όρθιο, όποιον και αν είχε "απέναντί" του σε κάθε περίοδο της ζωής του. Ακόμα και το Χάρο, τώρα στα τελευταία του...

Ανεξάρτητα από το αν ήταν φίλοι του ή αντίπαλοι, άπαντες στον αγροτικό χώρο αναγνώριζαν και αναγνωρίζουν πως ο Μανόλης Γαβαλάς ήταν από μόνος του ένα μεγάλο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία του αγροτικού κινήματος της Κρήτης, μέσα από τις συγκρούσεις και τις συμμαχίες του, τη δυναμική αντιμετώπιση των αγροτικών ζητημάτων και την αδιαπραγμάτευτη πάντα στάση του (με βάση τα πιστεύω του), απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις, με πρωτόγνωρο πόλεμο από τη Ν.Δ., αλλά και πολλά και δύσκολα συντροφικά μαχαιρώματα από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News