Ειδήσεις

Τι είπε ο Γ.Στουρνάρας για μείωση των φόρων

Τη δυνατότητα να εξετάσει την αναθεώρηση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα δώσει σταδιακά στην κυβέρνηση η ομαλή εκτέλεση του προγράμματός της, όπως είπε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στην συνολική οικονομία».

Επιπλέον, πρόσθεσε, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα με την εξομάλυνση των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους, προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση «θα προβεί σε όποιες στοχευμένες ενέργειες, που θα συμβάλουν στην τόνωση της κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μόνον εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια της δημοσιονομικής ανεξαρτητοποίησης της χώρας μας», είπε.

«Διανύσαμε τα 3/4 της απόστασης»

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι είναι ιστορική υποχρέωση της κυβέρνησης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θεμελιώσουν μαζί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα.

«Έχουμε διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και πάνω από τα 3/4 όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι ικανοποιητική και «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, ύψους περίπου 8,7 δισ. ευρώ, ποσόν που από μόνο του σημαίνει επίδραση 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Υπενθύμισε δε, ότι από τον «προεκλογικό» Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Στουρνάρας και στο θέμα της γραφειοκρατίας. «Οι αλλαγές δεν γίνονται με τον ρυθμό που όλοι θα θέλαμε, δεδομένων των χρόνιων στρεβλώσεων. Αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας, που καθηλώνει τη δημιουργικότητα και ευνοεί τη διαφθορά», δήλωσε.

In.gr

Σχόλια