default-image

Συνέδριο για το αρχαίο μυθιστόρημα στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο
Συνέδριο για το αρχαίο μυθιστόρημα στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Tμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το Έβδομο Διεθνές Συνέδριο του Ρεθύμνου για το Αρχαίο Μυθιστόρημα (RICAN 7) στις 27-28 Μαΐου.

Το συνέδριο αρχίζει τη Δευτέρα στις 10.00 π.μ., περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις συνεδρίες και θα διεξαχθεί στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο 'ΞΕΝΙΑ'.

Η συγκεκριμένη σειρά συνεδρίων οργανώνεται ανά διετία από το 2001 και αποτελεί εκδήλωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μελετητών του μυθιστορήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συνέδριο κατάφερε να εδραιωθεί χάρη στο υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων, την πρωτοτυπία των θεμάτων, τα ποιοτικά κριτήρια που ισχύουν σε όλα τα επίπεδα της διοργάνωσης και τον περιορισμένο αριθμό των προσκεκλημένων ομιλητών. Οι ομιλητές είναι ερευνητές κύρους από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και το συνέδριο παρακολουθεί κάθε φορά σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών και μελετητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα πρακτικά των συνεδρίων δημοσιεύονται σε ολλανδικό εκδοτικό οίκο και αποτελούν ουσιαστικές συμβολές στη σύγχρονη έρευνα για το αρχαίο μυθιστόρημα.

Το θέμα του 7ου συνεδρίου είναι Slaves and Masters in the Ancient Novel (Δούλοι και αφέντες στο αρχαίο μυθιστόρημα). Αφορά σε χαρακτήρες αρχαίων μυθιστορημάτων, λαϊκών και χριστιανικών αφηγήσεων, ελεύθερους, απελεύθερους και δούλους, και τις πολυδιάστατες σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Οι ανακοινώσεις επικεντρώνονται στη λογοτεχνική εικόνα του αφέντη και του δούλου αλλά και στη συνάφεια του μυθιστορήματος με την κοινωνική πραγματικότητα του αρχαίου κόσμου, και διερευνούν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η δυναμική της υποτέλειας και του ελέγχου αποτυπώνεται στη λογοτεχνία από τους ελληνιστικούς χρόνους ως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν το πρόγραμμα στη διεύθυνση: philology.uoc.gr/conferences/RICAN

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News