default-image

Θαλασσινές διαδρομές στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο
Θαλασσινές διαδρομές στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Ρέθυμνο και θάλασσα: μια ιστορική σχέση», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, ο Χάρης Στρατιδάκης προσφέρει στους φίλους της ιστορίας του Ρεθύμνου δύο παραθαλάσσιες περιηγήσεις - ξεναγήσεις, «παρά θιν αλός»: έναν περίπατο στη δυτική ακτή του Ρεθύμνου» και έναν στην ανατολική ακτή.

Θαλασσινή ιστορία πρώτη: Περίπατος στη δυτική ακτή του Ρεθύμνου. Στάσεις

1. Κρήνη και Τρούμπα Κουμπέ και κτήριο Κουμπές. 2. Άγιος Γεώργιος. Πετζακάδες. 3. Γλίστρα Κουμπέ. 4. Αρχαίο Λατομείο.  5. Βραχοσκεπές παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος. Στρατόπεδο. 6. Λίθινη γέφυρα οδού Ρεθύμνου-Χανίων. 7. Αγγλικό Τηλεγραφείο. 8. Γναφεδιά. 9. Κατοικία Αλμπάν πασά.  Παστοποιείο. 10. Άγιος Σπυρίδωνας Κουμπέ. 11. Σκοπευτήριο και παλιό Πυρηνελαιουργείο. 12. Αγία Φωτεινή. 13. Εργοστάσιο Αγίας Φωτεινής και οι 32 βιομηχανίες δυτικής ζώνης. 14. Δεσποτική Κολύμπα. 15. «Μαρίνα» Κουμπέ. 16. Συνοικία Γερανιώτικα (Καναρά). 17. Άγιος Νικόλαος. 18. Εβραϊκά Μνήματα. 19. Παράγκα και Αποθήκη λιπαντικών και καυσίμων. 20. Ακ Σεράι (Καινούρια Πόρτα). 21. Νεκροταφείο Ρίθυμνας κλασικών χρόνων. 22. Στρατώνες και Νομαρχία. 23. Ελληνιστικοί νεώσοικοι. 24. Άγιος Σπυρίδωνας Φορτέτζας. 25. Ταρσανάς Αγίου Σπυρίδωνα στον Σκιέρο. 26. Βόρεια Πυλίδα Φορτέτζας και κανάλι προσέγγισής της. 27. Τουρμπές Σεχίτη Φορτέτζας. 28. Βράχια Σταρά και νέο λιμάνι. 29. Υπολείμματα συνδετικού τείχους βενετσιάνικου λιμανιού-Φορτέτζας. Ρωμαϊκό κτήριο. Συνοικίες Σολέρο και Κιουλούμπαση. 30. Ξενοδοχείο Ιδαίον (εργοστάσιο Μουδριανάκη). Εξοχικά κέντρα περιοχής.

Καθ' οδόν θα γίνει αναφορά στις παλιότερες δόξες των πλατειών ανατολικά και δυτικά της Νομαρχίας, στην προσάραξη των πλοίων «Αφροδίτη» και «Πανελλήνιον» στα βράχια της Φορτέτσας, σε ιστορικά κέντρα διασκέδασης και σε άλλα στοιχεία της προφορικής ιστορίας της περιοχής δυτικά του Ρεθύμνου, ανάλογα και με την κούραση, τα κέφια και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων Στην περιοχή δυτικά του Γαλλιανού Ρέματος τις γνώσεις του θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες ο ιστορικός τοπιογράφος της περιοχής, ο συμπολίτης μηχανικός Νίκος Σταγάκης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2013. Η εκκίνηση θα γίνει από την Τρούμπα του Κουμπέ στις 8.30 το πρωί ακριβώς και ο τερματισμός μετά από τρεις ώρες στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου «Ιδαίον», όπου, με την απόλαυση ενός δροσιστικού κεράσματος του  Μπάμπη Μπιρλιράκη, η πρώτη «Θαλασσινή Ιστορία» θα κλείσει με προβολή και σχολιασμό μιας εκατοντάδας ιστορικών φωτογραφιών της περιοχής ξενάγησης.

Οι υποψήφιοι περιηγητές θα πρέπει να φροντίσουν να κρατούν νερό και αντηλιακό και να φορούν καπέλο και παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα εντός εκτός δρόμου.

Η δεύτερη «Θαλασσινή ιστορία» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου στην ανατολική ακτογραμμή του Ρεθύμνου, από το βενετσιάνικο λιμάνι μέχρι το Μνημείο στην Άμμο των Μισιρίων. Περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα θα δοθεί εν καιρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News