default-image

ΟΗΕ: Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από φέτος

Οικονομία
ΟΗΕ: Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από φέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει από φέτος ο ΟΗΕ, που πάντως θεωρεί πως η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με κινδύνους, ενώ προβλέπει ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη, που έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 12,1%, θα αυξηθεί στο 12,8% το 2014.

Η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ (DESA), που προχώρησε σε μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια οικονομία φέτος, διευκρινίζει στη σχετική της έκθεση πως η ανάκαμψη αναμένεται να αρχίσει στο δεύτερο μισό του 2013 ενώ βελτιώνεται η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, βάσει των νέων προβλέψεων η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2013, μένοντας στο ίδιο επίπεδο με το ρυθμό του 2012, πριν επιταχυνθεί στο 3,1% το 2014.

Σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη, η παγκόσμια οικονομία φέτος αναμενόταν «να τρέξει» με ρυθμό 2,4% και του χρόνου με 3,2%.

Στην αναθεωρημένη έκδοση της έκθεσης που τιτλοφορείται «Κατάσταση και προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται πάντως ότι «εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες  οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Πέραν της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία «παραμένει ένας μείζων παράγοντας (οικονομικού) κινδύνου», και των δημοσιονομικών προβλημάτων στις ΗΠΑ, η DESA επικαλείται και «νέους μεσοπρόθεσμους κινδύνους», όπως οι «δυνητικά επιβλαβείς συνέπειες» των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έλαβε η Ιαπωνία για να τονώσει την οικονομία της. Η έκθεση αναφέρεται σε μια «ταχεία υποτίμηση του γεν».

Η επιτυχία των ιαπωνικών μέτρων «παραμένει αβέβαιη», αλλά ο ΟΗΕ προβλέπει παρ' όλ' αυτά ότι η Ιαπωνία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,3% το 2013 και 1,6% το 2014, προβαίνοντας σε πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από τις προηγούμενες, τον Δεκέμβριο του 2012 (0,6% το 2013, 0,8% το 2014).

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, Σαμσάντ Άχταρ, επισήμανε ωστόσο ότι η «παράτολμη» πολιτική που ασκεί η ιαπωνική κυβέρνηση ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η δυνατότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το χρέος της, και αυτό συνεπάγεται «κινδύνους για αρκετές αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News