default-image

Λένε ότι βρήκαν τη θεραπεία για το σκαθάρι

Κρήτη
Λένε ότι βρήκαν τη θεραπεία για το σκαθάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δρόμο οριστικής λύσης για το πρόβλημα του κόκκινου σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες φαίνεται ότι βαδίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμα ολοκληρωμένες απαντήσεις και επίσημες ανακοινώσεις από τους εκπροσώπους του.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, βρέθηκε συγκεκριμένη δραστική ουσία που δείχνει να αποτελεί όπλο, κάτι που περιμένουν με μεγάλη αγωνία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Κρήτης, μετά και τις τεράστιες καταστροφές που συνεχίζει να προκαλεί το καταστροφικό αυτό έντομο.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό χθες και αφού καταστράφηκαν εκατοντάδες δέντρα και χρησιμοποιήθηκαν πολλά φάρμακα που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα από την Αφρική, οι αρμόδιοι στο υπουργείο φαίνεται πως βρήκαν το όπλο για να αντιμετωπίσουν το κόκκινο σκαθάρι. Πρόκειται για το φυτοπροστατευτικό προϊόν ASCOT 2,5 WG (δραστική ουσία lambda-cyhalothrin).

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, «αυτή ήταν η λύση με το μικρότερο κίνδυνο για τις μέλισσες, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες εφαρμογής».

Συστάσεις

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου, το σκεύασμα:

- Δεν πρέπει να εφαρμόζεται κατά την άνθηση των φοινικοειδών, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει τα άνθη να κοπούν δύο ημέρες πριν από την εφαρμογή του.

- Δεν πρέπει να γίνεται χρήση σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ποσότητα μελιτώματος αφίδων στην περιοχή εφαρμογής.

- Χρησιμοποιείται σε ώρες κατά τις οποίες οι μέλισσες δε βρίσκονται στο χώρο (αργά το απόγευμα).

- Μετά τη χρήση του εντομοκτόνου, οι μελισσοκόμοι πρέπει να εξασφαλίσουν τροφή και νερό εντός της κυψέλης ώστε οι μέλισσες να παραμείνουν στις κυψέλες για μία ημέρα ή να απομακρύνουν τις κυψέλες.

Το ΓΕΩΤΕΕ

Τις πληροφορίες αυτές τις μεταφέραμε χθες στον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκο Στεφανάκη, ο οποίος σχολίασε ως εξής: «Αυτό είναι φυτοφάρμακο. Έχουν δοκιμαστεί τόσα πολλά φυτοφάρμακα, που θα δούμε και αυτό το φάρμακο πώς θα λειτουργήσει. Την ίδια ώρα βέβαια, έχουν γίνει προσπάθειες και στο ΤΕΙ Κρήτης και υπάρχουν κάποιες ανακαλύψεις.

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες. Το ΓΕΩΤΕΕ έχει πρωτοστατήσει γιατί αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή την καταστροφή που πρόκειται να γίνει. Αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον η επιστήμη έχει βρεθεί ανέτοιμη να δώσει λύσεις. Ασφαλώς και θα δοθούν κάποια στιγμή οι λύσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέκος Στεφανάκης. Και συνεχίζει λέγοντας πως «όποια λύση κι αν δοθεί είναι ευπρόσδεκτη. Θα πρέπει όμως πριν ενθουσιαστούμε να αξιολογηθεί, να είναι δηλαδή το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής προσπάθειας η λύση αυτή, για να αποδειχτεί και ότι αυτό το πράγμα "δουλεύει" και έχει συμβάλει στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού»...

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ ξεκαθαρίζει ότι αυτό που πρέπει να κάνει το υπουργείο σήμερα είναι να δώσει έγκριση σε μια εταιρεία για να εφαρμόσει το φυτοφάρμακο εκείνο στην καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού. «Και το λέω αυτό γιατί κατά καιρούς έχουν δοθεί και νόμιμα αλλά και μη εγκεκριμένα φάρμακα για να δούμε το τι γίνεται».

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των επιστημόνων μέχρι σήμερα, ο κ. Στεφανάκης τονίζει ότι «ασφαλώς η κάθε πλευρά λέει τα δικά της. Όλα αυτά βεβαίως θα πρέπει να συνυπολογιστούν και μετά από τα ερευνητικά αποτελέσματα να αποδειχτεί ποιο είναι το φάρμακο αυτό που δουλεύει καλά και ποιο όχι. Και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον».

Χάνονται εκατομμύρια από προγράμματα

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε η "Ν. Κρήτη" και ήδη μεταφέρθηκε στη Βουλή, υπάρχουν κοινοτικά προγράμματα που θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει μετά την καταστροφή της τομάτας από το έντομο Tuta Absoluta, αλλά και το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών, που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Κρήτη, ενώ απειλεί μέχρι και σήμερα το φοινικόδασος στο Βάι της Σητείας. Κι όμως, σύμφωνα και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι, «όχι μόνο η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για χρηματοδότηση την περίοδο 2010-2011, αλλά και για ένα διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που οι άλλες χώρες έχουν πάρει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News