default-image

Απάντησεις από το ΕΛΚΕΘΕ για το Sea Diamond

Ελλάδα
Απάντησεις από το ΕΛΚΕΘΕ για το Sea Diamond

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με την πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιου και Α' Πειραιώς Θ. Δρίτσα για τη συμμετοχή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στις ερευνητικές δραστηριότητες στη θαλάσσια περιοχή που σχετίζεται με το ναυάγιο Sea Diamond οφείλουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Η πλοιοκτήτρια εταιρία όφειλε σύμφωνα με το νόμο, μετά το ναυάγιο να διασφαλίσει με δικό της κόστος την έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων καθώς και την ανάσυρση του καταγραφέα ταξιδιού.

Η έρευνα ανατέθηκε κατεπειγόντως και κατόπιν υποδείξεως της Πολιτείας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στο ΕΛΚΕΘΕ, στο μοναδικό, πιστοποιημένο, αξιόπιστο και διαθέτοντα τον κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό και υποδομές θαλάσσιας επισκόπησης (ηχοβολιστικό πλευρικής διασκόπησης, πολυκαναλικό ηχοβολιστικό, ηχοβολιστικό 3.5khz καθώς επίσης υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα [ROV] για την βιντεοσκόπηση), Δημόσιο Εθνικό Φορέα και σύμβουλο της Πολιτείας.

Η έρευνα περιελάμβανε

1.      Τρισδιάστατη χαρτογραφική απεικόνιση του ναυαγίου και του βυθού σε ακτίνα 50 μ πέριξ του ναυαγίου.

2.      Λεπτομερής επιθεώρηση και καταγραφή του ναυαγίου, εντοπισμός και ανέλκυση του καταγραφέα ταξιδιού («Μαύρο Κουτί»).

3.      Καταγραφή και περιγραφή της σύστασης του πυθμένα και της φυσικής γωνίας αναπαύσεως των υποστρωμάτων του πυθμένα στην περιοχή του ναυαγίου.

Οι εντατικές αυτές έρευνες διήρκεσαν περίπου 20 ημέρες και αφορούσαν "χειρουργικού χαρακτήρα" έρευνα με το τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) για να διαπιστωθεί η θέση και να αποτυπωθεί τρισδιάστατα (φωτογραφικά-video) το ναυάγιο αλλά και προσπάθεια εντοπισμού του Γάλλου αγνοούμενου, εντοπισμού και ανέλκυσης του "μαύρου κουτιού" του ναυαγίου. Ήταν μια επιχείρηση μεγάλου ρίσκου που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Λόγω της σοβαρότητας του επιχειρήματος, τον συντονισμό είχε αναλάβει εισαγγελέας, παρουσία ανώτερων αξιωματικών του Υ.Ε.Ν., με πλήρη γνώση του υπουργού Υ.Ε.Ν., του δημάρχου Θήρας, με καθημερινές παρουσιάσεις της τηλεόρασης και συνεντεύξεις όπως του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργού Ανάπτυξης κλπ. Υπεύθυνος και γενικός συντονιστής του προγράμματος ήταν ο τέως Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καθ Γ. Χρόνης. Όχι μόνο λοιπόν δεν ήταν κρυφό αλλά κύριο θέμα στις τηλεοπτικές ειδήσεις και φυσικά ήταν ενήμερος τόσο ο Θηραϊκός, όπως και όλος ο Ελληνικός λαός.

Η αμοιβή του ΕΛΚΕΘΕ περιελάμβανε το κόστος χρήσης ωκεανογραφικού σκάφους, το οποίο είναι απαραίτητο για τέτοιες ωκεανογραφικές έρευνες, το κόστος συντήρησης, απόσβεσης, επισκευής και κινδύνου απώλειας των οργάνων και αμοιβές προσωπικού, είναι δε, ελάχιστο βάσει των διεθνών προδιαγραφών και θεωρείται τιμή "κόστους" όπως συνήθως κάνει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε περιπτώσεις εθνικής εμβέλειας επιχειρήσεις και είναι τουλάχιστον 50-60% μικρότερες από κοστολογήσεις ιδιωτών για τα παρόμοια έργα.

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Είναι ένα Ν.Π.Δ.Δ., ο προϋπολογισμός του οποίου καλύπτει την μισθοδοσία του προσωπικού και μόνο. Οι συντηρήσεις οργάνων, ωκεανογραφικών σκαφών, μισθοδοσία συμβασιούχων, λειτουργικά έξοδα (ηλεκτρικό, τηλέφωνα, φύλαξη εγκαταστάσεων, καθαρισμός κτιρίων, κλπ) καλύπτονται από τα ερευνητικά προγράμματα που εκτελεί το Κέντρο.

Ήταν και είναι παρόν σε όλα τα μεγάλα ναυτικά ατυχήματα (εντοπισμός και ανέλκυση των συντριμμιών του στρατιωτικού ελικόπτερο τύπου «ΣΙΝΟΥΚ» που κατέπεσε ανοιχτά του Άθω, ελικόπτερα ΕΚΑΒ, ανέλκυση των συντριμμιών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που κατέπεσαν νότια της Κρήτης, κ.α.) μετά από πρόσκληση της πολιτείας και πάντα με άμεση ανταπόκριση λόγω της μοναδικής επιχειρησιακής δυνατότητας που του δίδουν οι υλικοτεχνικές του υποδομές, η τεχνογνωσία, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η επαγγελματικότητα των τεχνικών αναλυτών, τα πιστοποιημένα εργαστήρια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η διεπιστημονική προσέγγιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων βιολόγους, χημικούς, φυσικούς γεωλόγους, χημικούς μηχανικούς, ναυπηγούς μηχανικούς και πολιτικούς μηχανικούς, που κατέστησαν το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πρωτοπόρο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την επιτυχία σε υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικά προγράμματα. Αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με μικρές ομάδες μεμονωμένων επιστημόνων και φοιτητών και δίνει στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. την μοναδική δυνατότητα να διεξάγει ολοκληρωμένες διεπιστημονικές μελέτες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τέλος, πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι έρευνες και οι αναλύσεις που πραγματοποιεί το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ακολουθούν τα τελευταία διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα και έχουν επανειλημμένα κριθεί ως αξιόπιστα από διεθνείς αρμόδιους φορείς.  Όπως σε όλα τα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, η έρευνα που διεξάγει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικούς φορείς, αλλά σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα δεν είναι κατά παραγγελία ή κατευθυνόμενα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News