Ειδήσεις

Κινδύνευσε η παχιά Άμμος από πυρκαγιά

Στη θέση Κλήμα μεταξύ των οικισμών Βασιλικής και Παχιάς Άμμου εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η οποία έκαψε μεγάλη σε μήκος έκταση παραποτάμιας βλάστησης και μεγάλο αριθμό ελαιοδέντρων.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 11.30 από κατοίκους της περιοχής που τηλεφώνησαν αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Λίγα λεπτά αργότερα το πρώτο Πυροσβεστικό όχημα έφτανε στον τόπο της Πυρκαγιάς για αυτοψία, και αμέσως μετά άρχισαν να καταφθάνουν τα υπόλοιπα από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία και τη Χερσόνησο.

Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχείρησαν και έθεσαν δυο ώρες αργότερα την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο, ήταν ο επιχειρησιακός διοικητής Λασιθίου της Π.Υ. αντιπύραρχος κ. Μιχάλης Βασιλάκης.

«Δυο ώρες δίναμε τη μάχη να ελέγξουμε τ ενεργά μέτωπα. Η φωτιά δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που εγκυμονούν κινδύνους για αναζωπύρωση. Έχουμε φέρει δυνάμεις από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρας Χερσόνησο και Σητεία και πιστεύω ότι μέχρι να νυχτώσει θα την έχουμε θέσει υπό πλήρη έλεγχο, με τη βοήθεια του Θεού και την εξασθένηση του ανέμου. Στη μάχη με τη φωτιά έχουμε έξι οχήματα και 15 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, 6 εθελοντές από την Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και την Ομάδα φίλων Τετρακίνησης της Ιεράπετρας. Δυστυχώς πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν υπάρχουν ακόμα στην Κρήτη, ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της ενοικίασης», μας είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ Μιχάλης Βασιλάκης.

Οι κάτοικοι της Βασιλικής και της Παχιάς Άμμου αναζητούν τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς σε μια μέρα με ανέμους που έφτανα τοπικά τα 8 Μποφώρ.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη θέση Κλήμα. Δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε εμπρησμό η στην εγκληματική αμέλεια κάποιου που επιχείρησε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και με τέτοιον αέρα να κάψει ξερά χόρτα. Η φωτιά θα μπορούσε να έχει μπεί μέσα στο χωριό αν δεν έφταναν γρήγορα οι πυροσβέστες και οι συγχωριανοί μας, που έδωσαν πραγματική μάχη, για να σώσουν το χωριό και τις περιουσίες τους», μας είπε ο κ Νίκος Ραπάνης. «Αυτή η πυρκαγιά δείχνει πόσο μας έχει εγκαταλείψει η αντιπεριφέρεια Λασιθίου. Το ποτάμι που κάηκε έχει πολλά χρόνια να καθαριστεί. Ήταν αδιάβατο και η βλάστηση θύμιζε τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Ας μας γίνει αυτή η πυρκαγιά μάθημα, για να ξεκινήσουμε από τώρα να διεκδικούμε να καθαριστούν από την αντιπεριφέρεια και το Δήμο, όλα τα ρέματα και τα ποτάμια, γιατί αν γλιτώσαμε τώρα από την πυρκαγιά , μπορεί να μη γλιτώσουμε το χειμώνα από την πλημμύρα»', πρόσθεσε η κ Μαρία Μανδουράρη.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια