default-image

320 προσλήψεις στους ΟΤΑ της Κρήτης-Εκτός το Λασίθι (ηχητικό)

Κρήτη
320 προσλήψεις στους ΟΤΑ της Κρήτης-Εκτός το Λασίθι (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλατιά χαμόγελα και ανακούφιση, μαζί όμως με... απορία και πίκρα, επιφυλάσσει για την Κρήτη το "κύμα" προσλήψεων που έρχεται στους Δήμους της χώρας μετά το οριστικό "πράσινο φως" που άναψε με απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά, σε όλους τους Δήμους της χώρας θα ανοίξουν 4.413 θέσεις εργασίας με 8μηνη σύμβαση σε υπηρεσίες ανταποδοτικότητας, όπως είναι δηλαδή οι δημοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός, συγκεκριμένα 320 άτομα, θα βρουν μια θέση στον ήλιο της... εργασίας στην Κρήτη πιάνοντας δουλειά για 8 μήνες στους Δήμους του νησιού.

Ένα αξιοσημείωτο κύμα προσλήψεων, αν μη τι άλλο, για την Κρήτη που θα δώσει ανάσα στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας που έχει πλήξει και το νησί μας και ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τους ίδιους τους Δήμους, που περιμένουν πώς και πώς τις... ενισχύσεις αυτές ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, και όχι μόνο προς τους δημότες τους.

Εκτός το Λασίθι

Εκτός του προγραμματισμού ήταν όμως ο νομός Λασιθίου προκαλώντας την οργή των Δημάρχων. Την ελπίδα να μην υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από την παράλειψη εξέφρασε μιλώντας και στο ράδιο 9,84 ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση προς το παρόν κινείται στα όρια του γελοίου.

Η είδηση προκαλεί πλατιά χαμόγελα σε τοπικό επίπεδο, όχι όμως σε όλους τους Δήμους. Κι αυτό γιατί στη σχετική απόφαση κατανομής των θέσεων του υπουργείου Εσωτερικών απουσιάζει ένας ολόκληρος νομός της Κρήτης (!). Απορίας άξιον πραγματικά πώς, αν και προβλέπονται 320 προσλήψεις στην Κρήτη, ούτε μία πρόσληψη δεν προβλέπεται για ολόκληρο το νομό Λασιθίου, καθώς και οι 4 Δήμοι( Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας, Οροπεδίου Λασιθίου) έχουν μείνει εκτός της λίστας των προσλήψεων. Απορημένοι από την απουσία και των 4 δήμων του νομού Λασιθίου στη σχετική Υπουργική Απόφαση, απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο Αγίου Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη. Ο ίδιος δεν έκρυψε την έκπληξη και συνάμα τη δυσφορία και αγανάκτησή του για το γεγονός, δηλώνοντας κι αυτός απορημένος...

«Πραγματικά, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Είναι δυνατό να έχουν ξεχάσει τελείως το νομό Λασιθίου; Δεν έχω λόγια. Βεβαίως, με αυτά που έχει υποστεί κατά καιρούς σε όλα τα μέτωπα και τα ζητήματα ο νομός μας, τίποτε πραγματικά δε μου κάνει πλέον εντύπωση», σχολίασε με νόημα ο κ. Κουνενάκης και πρόσθεσε: «Ως Δήμος Αγίου Νικολάου έχουμε ζητήσει να προσλάβουμε 40 συμβασιούχους για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας, για τις παραλίες κ.τ.λ. Αν λοιπόν εκεί στα υπουργεία θεώρησαν πως, από τους 40 που έχουμε ζητήσει, δε χρειαζόμαστε κανέναν, ας έρθουν οι ίδιοι να καθαρίσουν τις παραλίες, την πόλη και τα χωριά μας, ώστε να μη γίνουμε ως τουριστικός δήμος ρεζίλι».

Αναμενόμενη βεβαίως απόλυτα η οργή του δημάρχου Αγίου Νικολάου. Όπως και των υπόλοιπων δημάρχων του νομού, εφόσον τελεσίδικα δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη για τον ανατολικότερο νομό του νησιού.

Αντιθέτως βεβαίως, διάχυτη είναι η ικανοποίηση στις τάξεις των Δήμων της Κρήτης που φιγουράρουν στη σχετική λίστα των προσλήψεων.

Ειδικά για το Δήμο Ηρακλείου, που θα λάβει γενναία ενίσχυση προσλαμβάνοντας 109 συμβασιούχους, η εξέλιξη ισοδυναμεί με θείο δώρο, αφού θα ανακουφιστεί εν μέσω τουριστικής σεζόν η αποδεκατισμένη σε προσωπικό Υπηρεσία Καθαριότητας.

Την έκδηλη ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε στη "Ν.Κ." ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Ανδρέας Κυπραίος, καθώς, από τους 109 συνολικά  8μηνίτες που θα προσλάβει ο Δήμος, οι μισοί - δηλαδή οι 55 - θα στελεχώσουν, όπως ο ίδιος ανέφερε, την Υπηρεσία Καθαριότητας. Πρόκειται για 50 εργάτες καθαριότητας και 5 οδηγούς απορριμματοφόρων. Προσθήκες υπερπολύτιμες, όπως σημείωσε ο κ. Κυπραίος, «ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ο προγραμματισμός καθαριότητας σε όλο το φάσμα του δήμου»...

Δεδομένης μάλιστα της πίεσης του χρόνου και των κοινωνικών πιέσεων ταυτόχρονα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις αυτές μέσω ΑΣΕΠ θα ετοιμαστεί ταχύτατα από το Δήμο, κάτι φυσικά που αναμένεται να ισχύσει και για τους υπόλοιπους Δήμους του νησιού.  

Ικανοποίηση βεβαίως, πέραν των αυτοδιοικητικών, γεννάται ταυτόχρονα και στη δοκιμαζόμενη από την κρίση, την ανεργία και την ανέχεια κρητική κοινωνία, αφού 320 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να πιάσουν δουλειά και να εξασφαλίσουν τα προς τα ζην έστω και προσωρινά. Έστω και για 8 μήνες.

Αναλυτικά οι προσλήψεις σε επίπεδο Κρήτης, ανά Δήμο, έχουν ως εξής:

- Αρχανών-Αστερουσίων

- Βιάννου

- Ηρακλείου

- Μαλεβιζίου

- Μινώα Πεδιάδας

- Φαιστού

- Σύνδεσμος Φο?ΣΑ ?ιαχείρισης Περιβάλλοντος ?ήμων Ν. Καζαντζάκη-Αρχανών-Τεμένους

-Αγίου Βασιλείου

Σημειώνεται ότι, με βάση τη σχετική ΚΥΑ, οι 4.413 αυτές  προσλήψεις επιφέρουν οικονομική επιβάρυνση στους Δήμους ύψους 41.385.114

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News