default-image

Σοκ θρήνος και απόγνωση πάνω στα ερείπια (photos)

Κόσμος
Σοκ θρήνος και απόγνωση πάνω στα ερείπια (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρήνος και σοκ για τους 24 νεκρούς, ανάμεσά τους εννέα παιδιά στα συντρίμμια του προαστίου Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με σφιγμένη την καρδιά το εν εξελίξει δράμα καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ότι απέμεινε όρθιο από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου και τις αρχές να κλείνουν τον κύκλο των ερευνών δηλώνοντας «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί.

Οι εικόνες της καταστροφής είναι συγκλονιστικές. Για να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη στην περιοχή αρκεί να σκεφτεί  ότι τα συνεργεία κινούνταν με GPS ή χάρτες στα κινητά τους τηλέφωνα επειδή δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν πού βρίσκονταν  δρόμος και πού σπίτια, καθώς δεν είχε μείνει τίποτε όρθιο. Η μανία της φύσης χτύπησε την περιοχή με τη μέγιστη ισχύ καθώς ο τύπος του ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε στην ισχυρότερη βαθμίδα της σχετικής κλίμακας.

Είναι χαρακτηριστικό όπως δείχνουν και τα δορυφορικά πλάνα της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ότι σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά ενώ η ισχύς του ήταν   ανάμεσα σε 8 και 600 φορές εκείνης της βόμβας της Χιροσίμα.  To μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει στραφεί στο δημοτικό σχολείο του Plaza Towers, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά από τα συνολικά εννέα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Οι μαρτυρίες από το σχολείο περιγράφουν χαοτικές σκηνές την ώρα που πλησίαζε ο ανεμοστρόβιλος, με τους δασκάλους μετά βίας να κρατούν την ψυχραιμία τους όταν χρειάστηκε να μεταφέρουν τα παιδιά ακόμη και στις τουαλέτες για ασφάλεια.  

Στο σχολείο, η διεύθυνση είχε δώσει την εντολή να συγκεντρωθούν τα παιδιά στο χώρο εστίασης μέχρι να τα πάρουν οι γονείς τους. Ο ανεμοστρόβιλος όμως έφτασε νωρίτερα και οι δάσκαλοι χρειάστηκε γρήγορα να μεταφέρουν τα παιδιά σε προφυλαγμένους χώρους μέσα στο σχολείο.   

Εκτός από τα επτά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, αρκετά άλλα βγήκαν τραυματισμένα και έντρομα από τα ερείπια. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο δεύτερο σχολείο που βρέθηκε στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, το δημοτικού του Briarwood, όπου ευτυχώς φαίνεται ότι κανένα παιδί δεν σκοτώθηκε.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News