default-image

Εκδήλωση για τα παιδιά της Αφρικής στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο
Εκδήλωση για τα παιδιά της Αφρικής στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου, ο Σύλλογος «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής»  διοργανώνει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα παιδιά της Αφρικής, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Από τις 19:00 και μετά, ένα πλήθος καλλιτεχνών θα συμβάλει φιλικά στη μεγάλη αυτή γιορτή, όπως η Χορωδία των Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας Ρεθύμνου, το Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο, οι HalicutiBand, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, οι Pili-Pili, το μουσικό σχήμα από το 'Ψυχόραμα' του Πανεπιστημίου και ο Ross Daly με τους Γιώργη Μανωλάκη, Γιάννη Παπατζανή και την Κέλυ Θωμά. Οι βραδιές θα ξεκινήσουν με εικαστικά εργαστήρια και παιχνίδια για τα παιδιά. Παράλληλα, θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τις δράσεις της ΣΥΜΒΟΛΗΣ, έκθεση φωτογραφίας από την Αφρική, μπαζάρ με χειροποίητα αντικείμενα αφρικανικής τέχνης, εργαστήρι κατασκευής μουσικών αφρικανικών οργάνων και ομαδικά παιχνίδια της Αφρικής. Η είσοδος είναι 5 € και για τα παιδιά δωρεάν.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι άνθρωποι του Ρεθύμνου στήριξαν πολύπλευρα τις προσπάθειες των εθελοντών της ΣΥΜΒΟΛΗΣ, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπιά δε χάνεται σε περιόδους κρίσης. Η ΣΥΜΒΟΛΗ αποτελείται από μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών και φοιτητών από το Ρέθυμνο και όχι μόνο, που εδώ και έξι χρόνια, κάθε καλοκαίρι συναντά εκατοντάδες παιδιά στην Αφρική, τα οποία παραμένουν υποσιτισμένα και αναλφάβητα. Σε συνεργασία με την τοπική, ιεραποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση, ακολουθώντας το παλιό γνωμικό που λέει: «αντί να δίνεις συνεχώς σε κάποιον ψάρια, μάθε του πώς να ψαρεύει». Σύμφωνα με το καταστατικό ιδρύσεως (Αριθμ. Εγκρίσεως Πρωτοδικείου Αθηνών 6623/29-11-2011): «Ο Σύλλογος  έχει ως γενικό σκοπό να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στη διευκόλυνση της πρόσβασης άπορων παιδιών και νέων της Αφρικής στην εκπαίδευση».

Κινούμενοι σε αυτή τη λογική και με τη βοήθεια ανθρώπων από το Ρέθυμνο και αλλού, πάνω από 1500 παιδιά έχουν εγγραφεί στο σχολείο. Ακόμη, τα τελευταία καλοκαίρια περίπου 850 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις κατασκηνώσεις της Συμβολής στη Μαδαγασκάρη και την Ουγκάντα και σε πολλές άλλες εκπαιδευτικές δράσεις στα κατά τόπους σχολεία.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να συμβάλει κάποιος στη ΣΥΜΒΟΛΗ, όπως: 1ον με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, έστω και ελάχιστο, αφού κάθε ευρώ αποκτά τεράστια αξία στις χώρες αυτές, που το μεροκάματο δεν ξεπερνά το ένα ευρώ, 2ον Με σχολικά είδη, υφάσματα, είδη ραπτικής, παιδικά ρούχα, εσώρουχα & μαγιό, μπαλόνια, καραμέλες, μπάλες, κινητά τηλέφωνα… 3ον με την ανάληψη μίας υποτροφίας των 30 € που θα εξασφαλίσει τη φοίτηση όλων των παιδιών μιας οικογένειας στη Μαδαγασκάρη για μία σχολική χρονιά, και 4ον με εθελοντική εργασία είτε στις καλοκαιρινές αποστολές, είτε  'στα μετόπισθεν' με  τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή λαχειοφόρων, τη γραμματειακή υποστήριξη, την εξεύρεση χορηγών και με οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα ή πρόταση!

Προγραμματίζοντας την αποστολή αυτού του καλοκαιριού και με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις στον Κήπο, τα μέλη του Συλλόγου λένε: «Ελπίζουμε πως θα έχουμε για άλλη μια χρονιά τα απαραίτητα μέσα -υλικά και πνευματικά- που θα κάνουν χιλιάδες χαμόγελα να ανθίσουν στα πρόσωπα των φτωχών παιδιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News