Ειδήσεις

Έκαψε τους ανθούς των αμπελιών ο νοτιάς

Μεγάλες αλλά σποραδικές - ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες και τη φάση καρποφορίας ή καρπόδεσης του φυτού - είναι τελικά οι ζημιές από τους νοτιάδες της περασμένης Παρασκευής στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου. Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης έκανε μια συνολικότερη ενημέρωση, τονίζοντας ότι πράγματι φάνηκε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες στην πλειοψηφία των αμπελιών που βρίσκονταν στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας!

"Ο ΕΛΓΑ ήδη έχει αρχίσει να επισκέπτεται τα αμπέλια. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι δε μας κάνει καμία χάρη το κράτος αν μας αποζημιώσει. Αντιθέτως. Κάθε χρόνο πληρώνουμε πολλά χρήματα για να είναι ασφαλισμένη η παραγωγή μας. Και για να μη μιλήσω για άλλους, θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Εγώ πληρώνω κάθε χρόνο μόνο για τα αμπέλια μου 2.000 ευρώ", ξεκαθαρίζει ο ίδιος.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι οι ισχυροί νοτιάδες, σε συνδυασμό με τις μεγάλες θερμοκρασίες που κατά τόπους έφτασαν ή και ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς - κυρίως στις περιοχές της Μεσαράς - είχαν ως συνέπεια να "καούν" οι ανθοί του αμπελιού στα αμπέλια εκείνα που είχαν πλήρη ανθοφορία. Και πλήρη ανθοφορία έχουν τα περισσότερα αμπέλια στο νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, τα αμπέλια εκείνα που είχαν μπει στο στάδιο της αγγουροποίησης άντεξαν στις κακές αυτές καιρικές συνθήκες. Αλλά πρόκειται για τη μειοψηφία των αμπελιών του νομού Ηρακλείου, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα γίνουν σωστά όλες οι διαδικασίες και θα δοθούν στους αμπελουργούς οι αποζημιώσεις που πρέπει.

Εξάλλου, επισημαίνει επίσης ότι οι συνθήκες αυτές θεωρούνται ως μη συνηθισμένες για την παρούσα χρονική περίοδο και σίγουρα, αναμφισβήτητα, εντάσσονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ότι αποζημιώνει τους αμπελουργούς, όταν αυτές σημειωθούν και προκαλέσουν πτώση της ηρτημένης παραγωγής, δηλαδή της παραγωγής των σταφυλιών που βρίσκεται πάνω στα πρέμνα.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια