default-image

Μετάλλιο Γκαίτε στον Πέτρο Μάρκαρη

Πολιτισμός
Μετάλλιο Γκαίτε στον Πέτρο Μάρκαρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το Μετάλλιο Γκαίτε, το οποίο απονέμεται «σε προσωπικότητες που έχουν ξεχωριστή συνεισφορά στη γερμανική γλώσσα αλλά και στον παγκόσμιο διαπολιτισμικό διάλογο, θα τιμηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ο  συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Η απονομή θα γίνει στις 28 Αυγούστου (ημέρα γενεθλίων του Γκαίτε) στη Βαϊμάρη.

Πρόκειται για μια εξαιρετική διάκριση για τον Ελληνα πεζογράφο, που κατάφερε να καθιερώσει το αστυνομικό μυθιστόρημα στη σύγχρονη πεζογραφία.

Με τα δύο πρώτα αστυνομικά του μυθιστορήματα, το «Νυχτερινό δελτίο» και την «Αμυνα ζώνης», μας γνώρισε τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, ένα συντηρητικό αλλά αδέκαστο μικροαστό, που έχει για χόμπι την ανάγνωση λεξικών.

Πρόκειται για ένα συμπαθή επαγγελματία διώκτη του εγκλήματος, είναι παντρεμένος με μια ήσυχη και απλοϊκή γυναίκα και έχει μια κόρη, την εξέλιξη της ζωής της οποίας παρακολουθούμε από βιβλίο σε βιβλίο (τις σπουδές της, τον γάμο της κ.λπ.).

 Ο Κώστας Χαρίτος είναι ασφαλώς ο διάδοχος του αστυνόμου Μπέκα, του εμβληματικού ήρωα του Γιάννη Μαρή, και συνομιλεί με τους ήρωες κι άλλων Ευρωπαίων σύγχρονων συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα, όλα με τον ίδιο ήρωα, (κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης») μέχρι που το περασμένο φθινόπωρο ολοκλήρωσε την Τριλογία της κρίσης («Ληξιπρόθεσμα δάνεια», «Περαίωση», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»).

 Όλα τα βιβλία του Πέτρου Μάρκαρη , κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες στο εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News