default-image

Ένδοξος αγωνιστής πολέμου τότε, μαχητής της ζωής σήμερα

Κρήτη
Ένδοξος αγωνιστής πολέμου τότε, μαχητής της ζωής σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση προκάλεσε το παράπονο ενός από τους ελάχιστους εν ζωή πλέον αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που βρέθηκε σήμερα στην τελετή για την επέτειο της μάχης της Κρήτης. Ο 86χρονος Χαράλαμπος Μαυρογένης από τα Ανώγεια, με δάκρυα στα μάτια εξήγησε πως οι απανωτές περικοπές στη σύνταξη του τον έφεραν σε σημείο να μην μπορεί πλέον να αγοράσει ένα στεφάνι προς τιμήν των συναγωνιστών του που έπεσαν για την πατρίδα. 

Με δάκρυα στα μάτια 86χρονος αγωνιστής της εθνικής αντίστασης εξηγεί πως αντί να είναι υπερήφανος για τον αγώνα που έδωσε, νιώθει ντροπή γιατί η πολιτεία του στερεί τη δυνατότητα να πληρώσει για το στεφάνι που καταθέτει κάθε χρόνο στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Ο Χαράλαμπος Μαυρογιάννης ήταν μόλις 17 ετών όταν οι Κρήτες έδωσαν ηρωική και απαράμιλλη μάχη για να ανακόψουν την επέλαση της πανίσχυρης πολεμικής μηχανής. Από τους 370 συμπολεμιστές του σήμερα βρίσκονται στη ζωή αυτός και άλλοι δύο.

Ποτέ δεν θέλησε να εξαργυρώσει την προσφορά του αντίσταση. Με τους κόπους μιας ζωής κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στο μνημείο των συναγωνιστών του και ως ελάχιστο φόρο τιμής να καταθέτει το δικό του στεφάνι.

Φέτος νιώθει την αδικία να τον πνίγει. Το βαθύ ψαλίδι στις αποδοχές του και οι βαριές οικονομικές υποχρεώσεις τον έφεραν σε δύσκολη θέση.

Δεν θα μπορούσε να τιμήσει τους ήρωες που η πολιτεία έχει ξεχάσει. Τα δακρυσμένα μάτια του δεν μπορούσαν να κρύψουν το παράπονο ενός αγωνιστή της ζωής και της αντίστασης.

Λίγο αργότερα πήρε μέρος στην τελετή για τη μάχη της Κρήτης με ένα κόκκινο γαρίφαλο στα χέρια για να κάνει το χρέος του. Το παράπονο του συγκίνησε τους διοργανωτές που έσπευσαν να δώσουν στον κύριο Χαράλαμπο ένα στεφάνι  για να το εναποθέσει μπροστά στο μνημείο και να φύγει με την συνείδηση του ήσυχη ότι τουλάχιστον αυτός στάθηκε αντάξιος απέναντι στην Πατρίδα και τους συναγωνιστές του

της Έλλης Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News