default-image

Άνθισε η καρδιά του Ηρακλείου

Κρήτη
Άνθισε η καρδιά του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουλούδια, αρωματικά φυτά, βότανα, βιβλία για την ανθοκομία και την κηπουρική, όλα όσα θα ήθελαν να δουν όσοι αγαπούν τη φύση και θέλουν να ασχοληθούν μαζί της βλέπουν όσοι επισκέπτονται τις μέρες αυτές την ανθοκομική έκθεση του Ηρακλείου στο πάρκο Γεωργιάδη. Ο κόσμος που έχει περάσει ήδη από την ενδιαφέρουσα έκθεση είναι πολύς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να την επισκεφτούν ακόμα περισσότεροι στις δύο μέρες που απομένουν μέχρι αύριο που ολοκληρώνεται.

Χρώματα κι αρώματα, συνεπώς, αυτά που χρειάζεται η καθημερινότητά μας για να ξεφύγει από τη μίζερη κατάσταση που μας δημιουργούν τα καθημερινά προβλήματα, μπορούμε να δούμε στην έκθεση αυτή στο πάρκο Γεωργιάδη, να ψωνίσουμε, να συζητήσουμε με τους εκθέτες, αλλά και να ενημερωθούμε για τα φυτά και για τα προϊόντα που παράγουν και διακινούν μόνοι τους κάποιοι από τους συνανθρώπους μας. Κάποιοι, οι οποίοι και επέλεξαν την ανθοκομική έκθεση για να τα εκθέσουν και να καταφέρουν να διακινήσουν όσο γίνεται περισσότερα για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να ασχολούνται με την παραγωγή τους...

Όταν πριν από ένα χρόνο χώρισε, αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της, κάνοντας πράξη τον προβληματισμό που είχε αποκομίσει από την καλλιέργεια και την παραγωγή του πιπεριού. Η κ. Αριστέα Ζερβάκη από τις Αγιές Παρασκιές τις ημέρες αυτές διακινεί σε μικρά γυάλινα φιαλίδια το πιπέρι που μάζεψε σε περιοχές της νότιας Κρήτης, το αποξήρανε και το συσκεύασε, διακινώντας το μόλις στα δύο ευρώ την κάθε συσκευασία, απαλλάσσοντας όσους το πάρουν από τα αγνώστου προελεύσεως πιπέρια ή εκείνα που έρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες και κανείς δεν ξέρει τι επεξεργασία έχουν υποστεί για να διατηρούνται χωρίς αλλοίωση χρόνου και διαφόρων εντόμων!

Όπως εξηγεί η κ. Ζερβάκη, το δένδρο στο κέντρο της πλατείας Ελευθερίας είναι πιπεριά.

Η "Ν. Κρήτη" επισκέφτηκε τον πάγκο της κ. Ζερβάκη στο πάρκο Γεωργιάδη, στην ανθοκομική έκθεση που ολοκληρώνεται αύριο, και κατέγραψε ενδιαφέροντα στοιχεία. «Πέρυσι», λέει, «είχα επισκεφτεί κάποιους Γερμανούς που μένουνε στη Μεσαρά και συγκεκριμένα στη Μητρόπολη. Εκεί, λοιπόν, στην αυλή του σπιτιού τους έχουν πιπεριά. Από αυτούς την έμαθα κι εγώ. Η πιπεριά είναι δέντρο. Μάλιστα υπάρχει ένα φυτεμένο και στην πλατεία Ελευθερίας. Τότε, λοιπόν, μάζεψα και αποξήρανα πιπέρια, τα διακίνησα και τα έμαθε ο κόσμος και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι». Όπως διευκρινίζει η κ. Ζερβάκη, η γεύση του πιπεριού που βρίσκεται στην Κρήτη είναι πιο ήπια από το πιπέρι που εισάγουμε από την Ασία.

Η κ. Ζερβάκη λέει επίσης ότι το πιπέρι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί - εκτός από το φαγητό - και σε γλυκά και καραμέλες αλλά και σε σοκολάτα για να την κάνει πιο πικάντικη. Και βέβαια, σε κριτσίνια και ψωμί. «Βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον από κόσμο να αγοράσει το πιπέρι της Κρήτης. Εγώ πουλάω το βαζάκι των 50 γραμμαρίων στα 2 ευρώ, όταν η αξία που έχει το βαζάκι είναι 40 λεπτά. Αλλά προτιμώ να διακινώ το πιπέρι στα γυάλινα αυτά βαζάκια, τα οποία μπορεί ο καταναλωτής να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να συσκευάσει μέσα ό,τι άλλο θέλει».

Η ίδια μιλώντας γενικότερα για τα μπαχαρικά που καταναλώνουμε στην Κρήτη τονίζει ότι «αν και δεν είμαι γεωπόνος, νομίζω πως θα μπορούσαμε στο νησί μας να παράγουμε μόνοι μας τα μπαχαρικά αυτά που μας κάνουν ανάγκη, αντί να τα εισάγουμε και ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε όλη αυτή την οικονομική κρίση»...

Η ίδια μας λέει επίσης ότι άρχισε να ασχολείται με αυτές τις προσπάθειες από πέρυσι, όταν έμεινε άνεργη. «Είχα ένα περβόλι και άρχισα να κάνω τα γλυκά του κουταλιού που είχα μάθε από τη μάνα μου. Στην αρχή τα έκανα μόνο για μένα. Έκανα και λικέρ. Και στη συνέχεια είδα πως αρέσουνε αυτά στον κόσμο. Για παράδειγμα, τη φλούδα του λεμονιού τη χρησιμοποιώ, όπως και άλλα αγαθά της φύσης, για να φτιάξω αυτά τα προϊόντα. Και μαθαίνει κι ο κόσμος. Εγώ δίνω τις συνταγές σε όποιους ενδιαφέρονται. Να ζήσω κι εγώ», λέει, «να ζήσουνε κι άλλοι...».  

Τα αρωματικά και τα βότανα του κ. Γιάννη

Αλωνίζει τα κρητικά βουνά, μαζεύει σπόρους από άγρια αρωματικά φυτά και τα παράγει μόνος του, στο κτήμα του στο Πετροκεφάλι της Μεσαράς, έχοντας πάθος με την καλλιέργειά τους, αλλά κυρίως μια ζωή ασχολείται με μεγάλη αγάπη και εργατικότητα με τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων της κρητικής φύσης. Ο κ. Γιάννης Μαρκάκης δεν κουράστηκε ούτε λεπτό να εξηγεί χθες σε όποιον από τους περαστικούς της ανθοκομικής έκθεσης στο πάρκο Γεωργιάδη τον ρωτούσε το κάθε φυτό όχι μόνο πώς καλλιεργείται αλλά και ποιες ασθένειες προλαμβάνει ή θεραπεύει!

Ο κ. Γιάννης Μαρκάκης στην ανθοκομική έκθεση στο πάρκο Γεωργιάδη.

Με μεγάλη ικανοποίηση για την ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Μαρκάκης λέει: «Ενημερώνουμε τον κόσμο για τη χρησιμότητα που έχουν ειδικά τα βότανα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες αλλά με τη σωστή πάντα χρήση και την ταυτόχρονη συμβουλή και των γιατρών». Για την προσωπική του ενασχόληση με το θαυματουργό κόσμο των αρωματικών φυτών της Κρήτης, των βότανων που τόσα λέγονται και γράφονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο κ. Μαρκάκης εξηγεί: «Εγώ φέρνω βότανα αρωματικά τα οποία τα βρίσκω σε σπόρους και παίρνω μοσχεύματα απ' όλη την Κρήτη. Λίγα είναι τα φυτά που φέρνω από αλλού. Αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι ενδιαφέρεται ο κόσμος.

Ξέρω πάρα πολλά πρακτικά πάππου προς πάππου, που έχουν 100% θεραπευτικές ιδιότητες. Και συνιστώ πάντοτε σωστή χρήση. Έχω φτιάξει μερικά μαντζούνια για δερματικές παθήσεις που έχουν απόλυτα αποτελέσματα, όμως συνιστώ προσοχή, διότι αν δεν τα κάνεις σωστά είναι όπως το να σου πει ο γιατρός, "πάρε ένα χαπάκι" κι εσύ παίρνεις τρία: τότε το φάρμακο αυτό θα σου προκαλέσει ζημιά...».

Εξαιρετικά ένθερμος οπαδός και υποστηριχτής ο ίδιος της αλόης, λέει παρακάτω ότι «και στην αλόη, όταν πίνοντας την δεν τηρείς τις ποσότητες που πρέπει, τότε αντί να σου κάνει καλό θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Πάντως οι άνθρωποι ρωτούν. Τι κάνει αυτό, πού κάνει καλό το άλλο κ.λπ. Εγώ όπου ξέρω ενημερώνω. Και τους λέω για τον τρόπο χρήσης του φυτού. Όταν όμως δεν ξέρω, δε λέω τίποτα»...

Ο κ. Γιάννης Μαρκάκης τονίζει παρακάτω ότι σε θεραπευτική δύναμη έρχεται κατά τη γνώμη του πρώτη η αλόη, μετά έρχεται ο αλάδανος, στη συνέχεια η αχίλλεια ή αχιλλέα, μετά ο δίκταμος, η μαλοτήρα, η μαντζουράνα κ.ά. Βασικά είναι καμιά δεκαριά είδη που έχουν εμπορικότητα αλλά είναι και άλλα που έχουν θεραπευτική ιδιότητα όπως είναι η μέντα, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ο καλογιάννης, ο καλάνθρωπος. Όλα αυτά έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στις ρευματικές παθήσεις. «Τα γνωρίζουν οι γιατροί.

Αλλά δεν ξέρω εγώ κανέναν γιατρό όταν πάει ένας με την πέτρα στα νεφρά να του πει πάρε αυτό το βότανο να σε βοηθήσει να αποβάλεις την πέτρα από τα νεφρά. Σου λέει "έλα να σε χειρουργήσω να σου βγάλω την πέτρα". Όμως εγώ συστήνω ένα βότανο με το οποίο σε έξι μέρες φεύγει η πέτρα...».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News