Ειδήσεις

Το παρασκήνιο της εφόδου του ΣΔΟΕ στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Μετά την αποκάλυψη του πορίσματος - κόλαφος για τον πρώην δήμαρχο Αρκαλοχωρίου, όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr. και δη την πρώην δημοτική επιχείρηση Αρκαλοχωρίου, όπου καταλογίζονται σύμφωνα με αυτό σημεία και τέρατα, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε σήμερα αυτεπάγγελτη έφοδο στα γραφεία της νέας δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στην οποία έχουν περιέλθει τα αρχεία της πρώην δημοτικής επιχείρησης.

Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ζήτησε από τη τωρινή διοίκηση να τους παραδώσει το πόρισμα του ορκωτού λογιστή, τους ισολογισμούς τις αποφάσεις και τα έγγραφα του διοικητικού συμβουλίου το ταμείο και τις περιοδικές εκθέσεις καταβολής ΦΠΑ στης Πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου.

Το κλιμάκιο πήρε μαζί του τους φακέλους πέντε έργων που φαίνεται ότι από πλευράς προϋπολογισμού έχουν εκτελεστεί αλλά στο πόρισμα του ορκωτού λογιστή εμφανίζονται ανεκτέλεστα. παράλληλα τα στελέχη του ΣΔΟΕ ζήτησαν μέχρι την Πέμπτη τη λίστα όλων των παραστατικών της πρώην δημοτικής επιχείρησης τα οποία επεκτείνονται πιο πίσω από τη περίοδο 2006- 2010 μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα ο νυν πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μανουράς Αριστείδης τους παρέδωσε αυτά που αφορούν την τελευταία 2ετία. Για την προηγούμενη σημείωσε ότι είναι αθεώρητα και εκτός δημόσιου λογιστικού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 το απόγευμα στο Αρκαλοχώρι όπου θα παρουσιάσει το πόρισμα ως βασικός εισηγητής ο ορκωτός λογιστής Σταύρος Σαλούστρος. Κατόπιν το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις.

Για το λόγο αυτό επικρατεί προβληματισμός γιατί ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Πρώην Δημάρχου Χαράλαμπου Γιαννόπουλου, ότι δεν λείπει ούτε ένα ευρώ της πρώην δημοτικής επιχείρησης, μόνο από την απόκρυψη ΦΠΑ και άλλες φορολογικές παραβάσεις η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 3 εκατομμύρια ευρώ απαιτήσεις του Δημοσίου από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα καταγράφει ανυπαρξία ισολογισμών, απόκρυψη ΦΠΑ, αθεώρητες αποδείξεις και τιμολόγια, σπάσιμο έργων ανά 45000 ευρώ που είναι το όριο για να γίνονται απευθείας αναθέσεις ενώ την ίδια ώρα ενώ εισέπρατταν το ΦΠΑ το μετονόμαζαν σε επιχορηγήσεις τεχνικής βοήθειας του Δήμου προς την επιχείρηση. Τέλος από δειγματοληπτικό έλεγχο 18 έργων το 36% αν και δεν είχε εκτελεστεί δηλώνονταν από τους μηχανικούς της επιχείρησης ως 100% εκτελεσμένα

Ο πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος απαντά:

'Εχω λάβει στα χέρια μου  ένα ανυπόγραφο αντίγραφο. Και δε ξέρω αν είναι η πραγματική έκθεση. Αν υπάρχουν κι άλλες εκθέσεις. Αυτό ως υποσημείωση.  Γιατί αν αυτό που έχω στα χέρια μου είναι έκθεση ελέγχου θα μου επιτρέψετε να προβληματίζομαι πάρα πολύ για την επάρκεια των εκθέσεων ελέγχου. Για να περάσουμε όμως στην ουσία , ανεξάρτητα από τη ποιότητα της έκθεσης. Ή για να το πώ σωστά, του πονήματος....

Το ουσιώδες λοιπόν είναι ότι η έκθεση αναφέρει πως από τη δημοτική επιχείρηση Αρκαλοχωρίου , όπως και από το δήμο Αρκαλοχωρίου δε λείπουν χρήματα . Δεν υπάρχει κανένας ''χορός'' εκατομυρίων. Κανένα φαγοπότι. Δε λείπει ούτε δεκάρα. Ούτε βεβαίως υπάρχει ποσό 10 εκ. ευρώ όπως γράφεται. Πώς θα ήταν δυνατόν άλλωστε όταν ο τζίρος της δημοτικής επιχείρησης είναι 5 εκ. ευρώ. Αυτό , ότι δεν λείπουν χρήματα,  ακόμα κι ορκωτός λογιστής αν και δε το προβάλλει, το παραδέχεται και το αναφέρει. Αυτό με ενδιαφέρει εμένα  , ως άνθρωπο που έχει διατελέσει 20 χρόνια δήμαρχος. Κι αυτό ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση το πολίτη. Αν έχουν φαγωθεί χρήματα. Όχι αν σε ένα έγγραφο υπάρχει η σφραγίδα αριστερά ,  δεξιά, από πάνω ή από κάτω.

Βεβαίως και υπάρχουν , ανεπάρκειες ,δυσκολίες και προβλήματα στις δημοτικές επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Ναι, μπορεί να υπάρχουν λοιπόν κάποιες ανεπάρκειες, παραλείψεις. Αλλά η ουσία είναι λείπουν χρήματα από τη δημοτική επιχείρηση; Όχι , ούτε ευρώ.

Αυτό έχω να πώ εγώ στους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα ''πάρτυ'' κακοδιαχείρισης. Υπάρχει πάρτυ διαχείρισης και σεβασμού του δημοσίου χρηματος.

Συνεχίζω. Στο πόρισμα αυτό γράφονται κάποια σωστά πράγματα που σέβομαι.  Π.χ μια υπόδειξη για κάτι που δεν έχει υπολογιστεί. Ή για μια διαφορά φόρου. Όλα αυτά τα σεβόμαστε απολύτως. Όμως γράφονται όμως υπερβολές, ανακρίβειες και τελείως αστήριχτα πράγματα.

Για τα έργα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα έργα έχουν γίνει όλα. Τονίζω, όλα... Επίσης,αυτό που επισημαίνεται ότι δεν επιβλέπονταν τα έργα παρά μόνο από τους αντιδημάρχους και τους προέδρους  έχω να πώ στο κύριο αυτό πως ο δήμος Αρκαλοχωρίου είχε το επαρκέστερο τεχνικό προσωπικό,σε γνώσεις, ικανότητες και ήθος.  Αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να κυνηγήσουν, να εκδιώξουν σήμερα;

Δυστυχώς, για να σταθώ λίγο και στο πολιτικό σκέλος του θέματος, πάνε κάποιοι να ''θυσιάσουν''  αθώους ανθρώπους. Δε σας κρύβω ότι μέσα μου είμαι σε δίλημμα. Συγκρούνται δυο δυνάμεις μέσα μου. Η μια μου λέει παραιτήσου Γιαννόπουλε για να γλυτώσουν άνθρωποι, οι μηχανικοί, οι υπάλληλοι που έκαναν άριστα και ηθικά τη δουλειά τους,επειδή κάποιοι θεωρούν το Γιαννόπουλο ''δημόσιο  κίνδυνο'' και θέλουν να κάνουν πολιτική αλητεία...

Υπάρχει μια δεύτερη φωνή που μου λέει  να αποφασίσω νηφάλια και όχι κάτω από  πιέσεις. Πιέσεις ειδικά χαμηλών και χαμερπών ανθρώπων. Και τέλος θέλω να τονίσω το εξής.

Όλα αυτά είναι γνωστά. Ο κύριος αυτός ορκωτός λογιστής είναι στη δημοτική επιχείρηση από το Μάρτιο του 2011. Ερωτώ λοιπόν. Στα δυόμισυ αυτά χρόνια τι έλεγξε ; Τη microsoft;'

Στην δήλωση αυτή του πρώην Δημάρχου θα αναμενόταν αφενός πρώτα από όλα η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τις πράξεις των υπαλλήλων αφετέρου δε για το ότι δεν υπήρξε φαγοπότι ούτε ενός ευρώ , αυτό δε μπορεί να αποδειχτεί αφού όλα γίνονταν με αθεώρητες αποδείξεις και χωρίς παραστατικά».

Σχόλια