Ειδήσεις

Θρήνος στα συντρίμμια (photos-video)

Σαράντα τέσσερα λεπτά ήταν αρκετά για να σπείρουν την καταστροφή και το θάνατο στην Οκλαχόμα. Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν την πολιτεία άφησαν πίσω τους 24 νεκρούς ανάμεσα τους τουλάχιστον επτά παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό μολονότι εκφράζονται φόβοι ότι στα συντρίμμια πρέπει να υπάρχουν και άλλα θύματα.   

To σχολείο Plaza Towers πριν και μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ θρηνώντας στα ερείπια δυο σχολείων ενός νοσοκομείου και εκατοντάδων σπιτιών του προαστίου Μουρ των 50.000 κατοίκων που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια των κτιρίων, που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο, κυρίως, στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί και άλλοι μαθητές, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής.

Δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται στο σχολείο, καθώς η σκεπή και οι τοίχοι του κτιρίου κατέρρευσαν. Περισσότερα από 240 άτομα τραυματίστηκαν, τα 60 από τα οποία παιδιά.

Ο ισχυρότερος από τους ανεμοστρόβιλους που καταγράφηκε σε αυτά τα ερασιτεχνικά πλάνα είχε πλάτος 800 μέτρων και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική κλίμακα κατατάσσεται στο  δεύτερο ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου με ανέμους 320 χιλιομέτρων την ώρα. Σημειώνεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποίησε για τον ανεμοστρόβιλο 16 λεπτά πριν πλήξει την περιοχή, αρκετά νωρίτερα από ότι συνήθως.  

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές των επιζώντων. Μια 48χρονη, η Νίνια Λέι δήλωσε ότι κρύφτηκε στην ντουλάπα καθώς άκουσε, όπως είπε «έναν θόρυβο σαν να έρχεται τρένο». Το σπίτι της ισοπεδώθηκε και η ίδια θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια, όπου παρέμεινε για δύο ώρες.  Με το κινητό της τηλέφωνο κάλεσε τον σύζυγό της, Κέβιν, ο οποίος κατάφερε να τη βγάλει με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

Η 7χρονη κόρη της βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο που ισοπεδώθηκε. Όπως δήλωσε, οι δάσκαλοι οδήγησαν τους μαθητές στο μπάνιο, όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος και η κόρη της γλίτωσε μόνο με μερικές γρατζουνιές.

Σχόλια