default-image

Δομές για ανέργους νέους

Ρέθυμνο
Δομές για ανέργους νέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αξιοποίηση προγραμμάτων ένταξης των ανέργων στο χώρο εργασίας προχωρά το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, το οποίο συμμετέχει σε σειρά από δράσεις.

Τα προγράμματα αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η οποία παραχωρήθηκε χθες από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και τους συνεργάτες της.

Η κ. Λιονή κάλεσε τους νέους έως 29 ετών που είναι άνεργοι να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχει το  Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και να συμμετάσχουν στα προγράμματα που αυτήν την εποχή έρχονται να λειτουργήσουν παρεμβατικά και κατά της μάστιγας της ανεργίας.

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού

Μία από τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η δράση αφορά στην επιχορήγηση ανέργων νέων για συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση με επιταγές κατάρτισης και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών με χρόνο υλοποίησης έως 5 μήνες, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν, θα επιδοτηθούν με το ποσό των 2.700 ευρώ για απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.400 ευρώ για απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην Περιφέρεια Κρήτης προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν 2.149 άνεργοι.

Δικαιούχοι είναι:

ΟΜΑΔΑ Α: Άνεργοι εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ έως και 29 ετών (να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 και μετά). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια ή Ενώσεις.

ΟΜΑΔΑ Β: Άνεργοι εγγεγραμμένοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών (γεννημένοι από 1.1.1983 έως 31.12.1995).

Στους παραπάνω θα παρασχεθούν:

1. Επίδομα για την παρακολούθηση θεωρητικής κατάρτισης 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης) για όλους τους συμμετέχοντες.

2. Επίδομα 460 ευρώ μηνιαίως για κάθε μήνα πρακτικής άσκησης (για πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ). Η ωριαία αμοιβή είναι 4,60 ευρώ και το συνολικό ποσό για το 5μηνο 2.300 ευρώ).

3. Επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως για κάθε μήνα πρακτικής άσκησης (για την ομάδα Β). Η ωριαία αμοιβή είναι 4 ευρώ και το συνολικό ποσό για το 5μηνο είναι 2.000 ευρώ).

Στον κλάδο του τουρισμού

Άλλη μία πολύ σημαντική δράση είναι η «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών». Χρηματοδοτείται από το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ενδεικτικά, δε, αναφέρονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ.

Στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών.

• Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

• Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων που παρέχονται στον ωφελούμενο από τον πάροχο κατάρτισης και τους Συνδικαιούχους πριν και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης (θεωρητικής και πρακτικής).

• Επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο άλλης πρόσκλησης.

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση πρέπει:

Α. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.Sete-voucher.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής». Εφιστάται η προσοχή των ανέργων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Αίτηση συμμετοχής» υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.

Β. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ' όσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων και της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική). Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων: 2.000 θα είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ΤΕΙ 8.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την Περιφέρεια Κρήτης προβλέπεται να ωφεληθούν 2.000 άνεργοι νέοι.

Εκπαιδευτικό Επίδομα: Περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε: α) 2.700€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης, β) 2.400€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων αρχίζει από 10/05/2013 και λήγει την 27/5/2013 και ώρα 24.00.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία οι άνεργοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2831 0 40052 και 2831 0 40050.

Επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης

Το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζεται με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος:

1. Το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ θα έχει την ευθύνη της παροχής της θεωρητικής κατάρτισης, της σύζευξης των καταρτιζομένων με τις επιχειρήσεις υποδοχής πρακτικής άσκησης και της συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης.

2. Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση του ωφελούμενου ανέργου σε θέση πρακτικής άσκησης, την οποία παρέχει η επιχείρηση, με την οποία ο ωφελούμενος θα  συμβληθεί από κοινού με τον πάροχο κατάρτισης.

3. Η πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας  έχει διάρκεια 500 ώρες

4. Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι επτά (7) ώρες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες.

5. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει  χωρίς κόστος για την επιχείρηση υποδοχής πρακτικής.

6. Περιορισμοί για τις επιχειρήσεις πρακτικής:

Οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης θερινής εποχικής λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν στις 31 Ιουλίου 2013 αριθμητικά τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν, την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους. Αντιστοίχως, οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης χειμερινής εποχικής λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 αριθμητικά τον ίδιο αριθμό προσωπικό που απασχολούσαν, την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους. Ειδικότερα, επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης που θα ασκηθούν ωφελούμενοι το έτος 2014, θα πρέπει να απασχολούν αντίστοιχα τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν κατά τις αντίστοιχες ως άνω ημερομηνίες του έτους 2013.

Οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης μόνιμης λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης τον ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους.

Εφόσον η εποχική ξενοδοχειακή επιχείρηση διατηρεί σε λειτουργία περισσότερες μονάδες, (Ξενοδοχειακές - Μαρίνες - SPA - Γκoλφ κλπ), το προσωπικό θα υπολογίζεται για την μονάδα στην οποία θα υλοποιηθεί η πρακτική άσκηση. Προκειμένου να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό του εποχικού προσωπικού δεν μπορεί να μεταφέρει στην συγκεκριμένη μονάδα όπου θα υλοποιηθεί η πρακτική άσκηση, το εποχικό προσωπικό που είχε απασχοληθεί το προηγούμενο έτος στις άλλες μονάδες της. Στην έννοια του προσωπικού για την παρούσα πρόσκληση δεν νοούνται οι μαθητευόμενοι. Για τον έλεγχο του αριθμού του προσωπικού των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης με περισσότερα ειδικά σήματα λειτουργίας, θα λαμβάνεται ως κριτήριο για τον υπολογισμό του προσωπικού, το απασχολούμενο προσωπικό ανά ειδικό σήμα λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης και μέχρι τη λήξη της πρακτικής άσκησης, οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης οφείλουν να απασχολούν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων σε σχέση με το μέσο όρο του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων δεν αθροίζονται οι κάτωθι περιπτώσεις:

1 Οι απολύσεις που αφορούν περιπτώσεις υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρησης που έχει υποπέσει σε αξιόποινη πράξη κατά την εξάσκηση της εργασίας του ή σε αδίκημα, εν γένει, τουλάχιστον σε βαθμό πλημμελήματος (άρθρ. 5 του Ν.2112/1920).

2 Οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, για σπουδαίο λόγο σύμφωνα με το άρθρο 672 Α.Κ.

3 Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις, η λήξη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου και η εθελουσία έξοδος.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να συνεργαστούν με το ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 28310 40052 και 28310 40050 ή να αποστείλουν επιστολή πρόθεσης συνεργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News