default-image

Στον τροπικό της...νότιας Κρήτης

Οικονομία
Στον τροπικό της...νότιας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φοίνικες, οι μπανάνες, οι λωτοί και διάφορα άλλα τροπικά φρουτόδεντρα, που ανά τους αιώνες καλλιεργούνται στην παραλιακή ζώνη της Ιεράπετρας και της Βιάννου, από τον παραδοσιακό τουριστικό Μύρτο, έως τα Τέρτσα, την Ψαρή Φοράδα και την Άρβη, έδωσαν το έναυσμα σε μια παρέα πρώην βιοκαλλιεργητών να αλλάξουν αντικείμενο και τρόπους καλλιέργειας, δοκιμάζοντας να περάσουν στη φυσική γεωργία, επιχειρώντας να μάθουν όσο περισσότερους γίνεται να παράγουν τροπικά φρούτα, με τη διακίνηση των οποίων εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα. Το πετυχαίνουν αυτό τροφοδοτώντας επιλεγμένες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και ένα μικρό στην αρχή αριθμό ντόπιων και ξένων καταναλωτών που αγοράζουν τροπικά φρούτα, από το υπαίθριο αυτοσχέδιο μανάβικο που έχει στήσει η παρέα των φυσικών παραγωγών στην ανατολική είσοδο του οικισμού Τέρτσα, δίπλα στην παραλία.

«Ξεκινήσαμε το 2005 να κάνουμε τις πρώτες δοκιμές, με πειραματικές φυτεύσεις διαφόρων ειδών παπάγιας, πάσιον, πεπίνο, γκουάβας και φυσαλίδας. Οκτώ χρόνια μετά, έχοντας πάρει σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από διάφορα μέρη του κόσμου και σε συνεργασία με την οργάνωση Πελίτι και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουμε φτάσει να καλλιεργούμε 15 στρέμματα, παράγοντας διάφορα ποιοτικά τροπικά φρούτα. Έχοντας πια αποκτήσει την υποδομή και την τεχνογνωσία, αναπαράγουμε όλα αυτά τα είδη και μπορούμε να δώσουμε υγιή φυτά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει να καλλιεργεί τροπικά φρουτόδεντρα, αν φυσικά διαθέτει ο ίδιος και ο χώρος του τις προϋποθέσεις», μας είπε ο 42χρονος Μανόλης Γιανναδάκης, από την ομάδα των φυσικών παραγωγών.

Η διαφορά με τους βιοκαλλιεγητές είναι ότι οι "ψαγμένοι" αυτοί φυσικοί καλλιεργητές δε χρησιμοποιούν στα είδη που καλλιεργούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Ποικιλίες

Από τη Νότια Αμερική έχουν φέρει πέντε ποικιλίες "φρούτα του πάθους". Η πασιφλόρα, το πάσιον φρουτ και η μαρακόγια είναι από τα είδη που εγκλιματίστηκαν πάρα πολύ εύκολα στα Τέρτσα. Οι παπάγιες από την Αυστραλία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Ινδία ευδοκιμούν άνετα στο τροπικό κλίμα και τα εδάφη της νότιας Κρήτης, ειδικά σε απάνεμες περιοχές.

«Όλες αυτές τις ποικιλίες παπάγιας εμείς τις καλλιεργούμε στα Τέρτσα και τα αποτελέσματά τους είναι εξαιρετικά. Άριστα αποτελέσματα έχουμε και στην καλλιέργεια της φυσαλίδας που έχει καταγωγή από τη Βολιβία, αλλά και το πεπίνο, που κατάγεται από την Αφρική», προσθέτει ο Μανόλης Γιανναδάκης, ενώ τον ρωτούμε πώς μεγαλώνουν αυτά τα φυτά χωρίς λιπάσματα.

«Έχουμε ως φυσικοί καλλιεργητές στηριχτεί στη φιλοσοφία της συγκαλλιέργειας. Για να εξασφαλίσουμε κάλλιο π.χ. για τα δέντρα μας έχουμε φυτέψει κοντά τους σύμφυτα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αποδεσμεύουν κάλλιο και να λιπαίνουν με φυσικό τρόπο το ριζικό σύστημα της παπάγιας. Τα έξοδά μας για φυτοφάρμακα και λιπάσματα είναι μηδενικά.

Εμείς πληρώνουμε μόνο το νερό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Σιγά-σιγά τα ανακαλύπτουν

Από ένα έως 17 ευρώ το κομμάτι πουλούν την παραγωγή τους τα μέλη της ομάδας των φυσικών αγροτών στα Τέρτσα, ενώ έχουν κάνει ήδη πελάτες τους αρκετά από τα γκουρμέ εστιατόρια των ξενοδοχείων της ανατολικής Κρήτης.

«Υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον για τα τροπικά φρούτα που παράγουμε και από καταναλωτές που τα ανακαλύπτουν σιγά-σιγά. Με το χρόνο θα αυξηθεί και η ζήτηση αλλά και η καλλιέργειά τους, καθώς είναι περισσότεροι εκείνοι που μας ζητούν φυτά να φυτέψουν στον κήπο τους ή επαγγελματικά», μας είπε ο Μανόλης Γιανναδάκης.

«Τα πειράματά μας συνεχίζονται και σε άλλα τροπικά και υποτροπικά είδη, αλλά και σε νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Το πείραμα που έχει ήδη δώσει καλά αποτελέσματα είναι στην προσπάθειά μας να χρησιμοποιήσουμε σαν οργανική ουσία τους κορμούς των κατεστραμμένων κομμένων φοινικοειδών που είχαν προσβληθεί από το ρυγχοφόρο σκαθάρι. Φυτέψαμε σπόρους διαφόρων ειδών πάνω στη σάρκα του φοίνικα που κόψαμε σε φέτες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό», μας είπε ο 48χρονος φυσικός καλλιεργητής Γιώργος Βαρδάκης [Κουρούτης], που εγκατέλειψε πρόσφατα τη συμβατική γεωργία.

ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΗ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ

Παπάγια η... θαυματουργή

Πολύς λόγος γίνεται από τους παραγωγούς των τροπικών φρούτων για τις εξαιρετικές ιδιότητες που έχουν για τον άνθρωπο αυτά τα είδη. Λένε ότι η παπάγια έχει αντισυλληπτικές ιδιότητες. Το ώριμο φρούτο της θεραπεύει την τριχοφυτίαση, ενώ οι άγουροι καρποί της θεραπεύουν την υπέρταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφροδισιακά. Οι σπόροι της παπάγιας είναι αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικοί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του στομαχόπονου, καθώς και για τις μυκητιάσεις.

Ο χυμός του φρούτου και ειδικά τα ένζυμα που περιέχει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του τυμπανισμού. Η παπαΐνη μπορεί να αντικαταστήσει την πεψίνη σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Τα φύλλα της παπάγιας χρησιμοποιούνται ως τονωτικό για την καρδιά, Οι ρίζες χρησιμοποιούνται επίσης ως αναλγητικό. Ο χυμός του καρπού αντιμετωπίζει τις κοκκινίλες του δέρματος. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας και το ρόφημά του έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι ευρέος φάσματος ειδών καρκίνου, σύμφωνα και με τις παραδόσεις.

Άπνοια, γαλήνη και χαλάρωση...

Παραλία "Τροπικάνα" στα Τέρσα

Tα Τέρτσα είναι ένας μικρός οικισμός, στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Υπάγεται στην κοινότητα Συκολόγου του δήμου Βιάννου. Είναι ο τελευταίος οικισμός στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου.

Για να φτάσει κανείς σήμερα στα Τέρτσα θα πρέπει να διασχίσει κάθετα το νομό Ηρακλείου ακολουθώντας το δρόμο της Βιάννου προς Συκολόγο ή από τη μεριά του Λασιθίου ακολουθώντας τον δρόμο από Ιεράπετρα για Μύρτος. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι περίπου 95 χιλιόμετρα, ενώ από την Ιεράπετρα περίπου 25.

Η παραλία "Τροπικάνα" στα Τέρτσα, το πραγματικά τροπικό κλίμα, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η γαλήνη, η ηρεμία, και η ομορφιά του φυσικού τοπίου από το Μύρτο μέχρι την Ψαρή Φοράδα λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, που επιλέγουν την περιοχή για τις αποδράσεις τους.

Ο χειμώνας αγγίζει πολύ λίγο την περιοχή. Η ηλιοφάνεια, η άπνοια και ο καλός καιρός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά της. Τα τελευταία χρόνια τα Τέρτσα γνωρίζουν μια ήπια τουριστική ανάπτυξη και έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ταβερνών και καφενείων, για να μπορεί ο επισκέπτης να μείνει όσες μέρες το επιθυμεί.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News