Ειδήσεις

"Έρμαια απερισκεψίας οι αρχαιολογικοί χώροι"

Το ζήτημα της καθαριότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και στους δρόμους που οδηγούν σε αυτούς, αναδεικνύει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι μετά από χρόνια εργασιών και ίσως και εγκατάλειψης σήμερα αποτελούν υπόδειγμα μνημείων, καθώς χάρη στις κατάλληλες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αναδειχθεί και είναι επισκέψιμοι. Βέβαια το ίδιο δεν ισχύει για όλα τα μνημεία της Κρήτης, αφού υπάρχουν και χώροι που είναι έρμαια της απερισκεψίας και ορισμένες φορές της έλλειψης παιδείας ορισμένων κατοίκων ή ακόμα και επισκεπτών».

Αναμφίβολα, η πρώτη εικόνα για κάθε επισκέπτη, είναι το καθαρό περιβάλλον. Τουλάχιστον, στις προηγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, από εκεί που αντλούμε την πλειονότητα των επισκεπτών κάθε χρόνο, η καθαριότητα είναι καθημερινή συνήθεια και αν μη τι άλλο η καθαριότητα στους χώρους αυτούς δείχνει τον σεβασμό μας στα αρχαιολογικά μνημεία αλλά και το επίπεδο της περιβαλλοντικής μας συνείδησης.

«Πιο συγκεκριμένα», όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «και μετά από αναφορές πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, διαπιστώνεται ελλιπής καθαριότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και στις διαδρομές που οδηγούν σε αυτούς σε πολλά αξιοθέατα μέρη της Κρήτης και προ πάντων σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, οι συνθήκες υγιεινής, είναι ανύπαρκτες, έως απαράδεκτες κυριολεκτικά». Ενδεικτικά στο έγγραφο του Βουλευτή, αναφέρεται η Σπιναλόγκα, η Λατώ , η Κρυτσά, η Φαιστός και άλλοι χώροι, όπου οι συνθήκες υγιεινής σε  προσωπικούς χώρους υγιεινής είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει ότι, η καθαριότητα στους αρχαιολογικούς χώρους και στις διαδρομές που οδηγούν σε αυτούς, αλλά και στους προσωπικούς χώρους υγιεινής είναι μέρος του πολιτισμού μας, βοηθά στην αύξηση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών μας χώρων αλλά και στις εντυπώσεις που οι τουρίστες θα μεταφέρουν στις πατρίδες τους.

Τέλος, ο Λ. Αυγενάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την καθαριότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και στις διαδρομές που οδηγούν σε αυτούς και για ποιο λόγο παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα μεσούσης της τουριστικής σεζόν, καθώς και τις προβλέψεις έχουν γίνει αναλυτικά για κάθε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακλείου;.

Σχόλια