Ειδήσεις

Αιχμές για τις επενδύσεις στη μονή Τοπλού από τη "Μία Κρήτη"

Απογοητευτικές οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μονή Τοπλούσύμφωνα με την Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» που αναφέρει:

«Ιστορικό χαρακτηρίζεται το διήμερο 17-18/5 για το Λασίθι και την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης που έγινε στις αγροτοβιοτεχνικές εγκαταστάσεις της Μονής Τοπλού.

Κατά την πρώτη μέρα, οι Δήμαρχοι του Λασιθίου συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που είχαν ετοιμάσει με πολύμηνες πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που θέτει τέρμα στις τοπικιστικές διαμάχες τους και δρομολογεί λύσεις στα χρόνια προβλήματα του Λασιθίου, στο ΒΟΑΚ, στα νοσοκομεία, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στη διαχείριση των απορριμμάτων…

Κατά τη δεύτερη μέρα η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε έκθεση με επισήμανση των αιτίων που επί 28χρόνια δεν επέτρεψαν στην Κρήτη να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους ενώ υπερψήφισε τους προγραμματικούς άξονες που θα ακολουθήσει στην επόμενη διαχειριστική περίοδο 2014-2020, στον αντίποδα των κακών πρακτικών του παρελθόντος. Η ποιότητα των εισηγήσεων και του διαλόγου που ακολούθησε ήταν πολλή υψηλή ώστε να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη μπαίνει σε τροχιά προκοπής που θα την καταστήσει τα επόμενα χρόνια κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και καινοτομιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Για πρώτη φορά η Κρήτη φαίνεται να έχει όραμα και σχέδιο στο οποίο συγκλίνουν η Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια, ο αγροτικός και επιχειρηματικός κόσμος, οι συνεταιριστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις».

Πόσο πολύ θα θέλαμε να εκδίδαμε την παραπάνω ανακοίνωση. Δυστυχώς όμως το διήμερο στο Τοπλού δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα.

Κανένα θέμα του Λασιθίου δεν συζητήθηκε.

Καμιά σοβαρή συζήτηση δεν έγινε για τους στόχους της Κρήτης κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο, ούτε βέβαια επισημάνθηκαν οι αιτίες της αναποτελεσματικής και συχνά φαύλης διαχείρισης των 4 ΚΠΣ που είχαμε ως σήμερα. Αυτό που έγινε ήταν φροντιστήριο ανάλυσης των εγκυκλίων τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώσουμε σε δυο βδομάδες.

Η συνεδρίαση έληξε με σχεδόν άδεια την αίθουσα και με τον Ηγούμενο της Μονής να εξηγεί γιατί σε μια περιοχή Natura με πλήθος αρχαιοτήτων όπως είναι η περιοχή του ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί από την υπεροβόσκηση, τις πυρκαγιές, τους αρχαιοκάπηλους, τους λαθροθήρες, ο καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή είναι να γίνονται θέρετρα πολυτελείας στις ακτές και γήπεδα γκολφ σαν αυτά που ετοιμάζει η ευλογημένη απ' την τοπική εκκλησία Loyalward με τις 1900 κλίνες ή η διπλανή επένδυση στον Κάβο Πλάκο με τις 2500 κλίνες.

Για το διεθνές συνέδριο

Στηρίζει το διεθνές συνέδριο που προωθούν τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης για την προστατευόμενη περιοχή Τοπλού - Κάβο Σίδερο η Περιφέρεια Κρήτης. Η Ανεξάρτητη κίνηση πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος» χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη και αναμένει απ' τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης να προχωρήσουν στην διοργάνωσή του, αναφέροντας σε ανακοίνωση:

"Απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση που ανέπτυξε για τη ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ο Αριστείδης Παπαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος είπε ότι στηρίζει το συνέδριο το οποίο πρέπει να είναι εποικοδομητικό, όπως το συνέδριο που οργάνωσε παλαιότερα το ΤΕΕ με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον στις Νησιωτικές Περιοχές».

Ο Αριστείδης Παπαδάκης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη πρότεινε στον Αντιπεριφερειάρχη να είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου για να διασφαλιστεί και με την επίσημη συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ότι το συνέδριο θα είναι υψηλού κύρους ώστε να συμβάλλει «σε μια αποκαλυπτική αντιπαράθεση παραδειγμάτων για τη διαχείριση αντίστοιχων περιοχών που θα πλουτίσει όλους με την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση, ώστε οι επιλογές μας να είναι ορθότερες», όπως ακριβώς έγραφε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΤΑΚ στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη.

Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα που έθιγε η επερώτηση που σχετίζονται με την επανερχόμενη πολυσυζητημένη επένδυση στην περιοχή, με την αξιοπιστία της εταιρείας και των συνεργατών της, με τις διαφορές του προωθούμενου έργου σε σχέση με το προηγούμενο που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2009 ο κ. Καλογερής δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση. Για δε το θέμα των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια επιδιώκει τη σύστασή τους αλλά είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας να το πράξει.

Το συνέδριο θα ρίξει φως, περισσότερο φως στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και στο μέλλον τους. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι λέει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης που την πρωτοχρονιά του 2007 έλεγε «Για να έχουμε τουρισμό θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Αλλιώς θα χτίζουμε παντού ξενοδοχεία, δεν θα μείνει απολύτως τίποτα και στο τέλος οι τουρίστες δε θα έχουνε λόγο να έρχονται στα τσιμέντα. Άρα έχουμε επιπλέον λόγους απ' ό, τι έχουν οι Βρετανοί η οι Φιλανδοί να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Αλλά πάλι πρέπει κανείς να αγωνιστεί να εισαγάγει αυτή την καινούργια νοοτροπία και να την εισαγάγει διακομματικά. Είναι νομίζω ντροπή μας να περιμένουμε απ' το ευρωπαϊκό δικαστήριο να μας καταδικάσει για να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία».

Η τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα η κοινωνία της Κρήτης μέσα απ' το συνέδριο που θα βοηθηθεί να αποφύγει στείρες αντιπαραθέσεις, να ακούσει προτάσεις, να δει εφαρμοσμένα παραδείγματα και να αποφασίσει με γνώση για το μέλλον της, για το μέλλον των περιοχών του δικτύου Natura 2000 που μέσα απ' την χρόνια εγκατάλειψη τους διευκολύνονται κάποιοι σήμερα να τις αντιμετωπίζουν ως οικόπεδα. Το συνέδριο θα είναι χρήσιμο και για τις τοπικές αρχές. Αντί να παρακαλούν ενημέρωση από επενδυτές και να υπερθεματίζουν για έργα που δεν ξέρουν θα δουν ενδιαφέροντα παραδείγματα δήμων με προστατευόμενες περιοχές, πως εκπονούν τα τοπικά διαχειριστικά τους σχέδια, πως πρώτα σκέπτονται, σχεδιάζουν και μετά ενεργούν στοχεύοντας να κάνουν τον τόπο τους δημοφιλή προορισμό, όχι πέρασμα.

Εξάλλου, δεν πρέπει, μόνο και μόνο επειδή οποιοδήποτε έργο χαρακτηρίζεται γενικώς «ανάπτυξη», να σπεύδουμε να το αποδεχτούμε χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση για το περιεχόμενό του, τη χωροθέτηση και τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία μελέτη ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης αρνείται να παρέχει ουδεμία πληροφορία στους αιτούντες επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο το οποίο όπως ισχυρίζεται υπερισχύει του δικαιώματος της περιβαλλοντικής πληροφόρησης! Μάλιστα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι το μέλος του ΔΣ του Invest in Greece Α.Ε. που εισηγήθηκε το έργο είναι ταυτόχρονα ο νομικός σύμβουλος της Minoan Gp.

Σε εποχές οξύτατης δοκιμασίας για τον τόπο, το συνέδριο αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει η αρχή για μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων της Κρήτης με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση και το επιστημονικό δυναμικό του νησιού. Μέσα απ' αυτό το συνέδριο οι πολίτες που προτάσσουν τη νομιμότητα και εκείνοι που διεκδικούν την οικονομική πρόοδο, θα αντιληφθούν ότι δεν ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα και θα διευκολυνθούν να βρουν τους αειφορικούς δρόμους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους πετυχαίνοντας και τα δυο, και την νομιμότητα-περιβαλλοντική προστασία και την οικονομική και κοινωνική προκοπή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της 27-3-2013 είχε προηγουμένως εγκρίνει την προώθηση της δημιουργίας κέντρου θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη, το οποίο η παράταξή μας στήριξε με την ψήφο της δίνοντας συγχαρητήρια στον εισηγητή, τον περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Αλέξανδρο Κοκολάκη για την πρωτοβουλία του. Σχολιάσαμε το καλό επίπεδο συζήτησης για το θέμα αλλά και τη γενικότερη στάση της πολιτείας που δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα να διαθέτει όραμα και βούληση για να υποστηρίξει τέτοιες πολιτικές, με αποτέλεσμα την γενικότερη υστέρηση στον τομέα της υγείας. Ζητήσαμε παράλληλα με τη στήριξη τέτοιων ενεργειών τη δραστηριοποίηση του ΠΣ στα οξυμένα καθημερινά προβλήματα των υπηρεσιών υγείας της Κρήτης.

Συνδέοντας τα δυο θέματα σημειώσαμε ότι το κέντρο θεραπείας του καρκίνου μπορεί να είναι ένα έργο βιώσιμης ανάπτυξης που έχει την υποστήριξη όλων μας, ενώ, αντιθέτως, τα ξενοδοχεία και τα γήπεδα γκολφ πάνω σε προστατευόμενες περιοχές αντιπροσωπεύουν την άγρια ανάπτυξη που γίνεται σε βάρος της αειφορίας, καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους που οφείλουμε να διατηρήσουμε για τις επερχόμενες γενιές".

Σχόλια