Ειδήσεις

Πολίτες ζουν με την ανασφάλεια

Όχι πολλά χρόνια πριν, οι Ηρακλειώτες άφηναν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες όταν επρόκειτο να πεταχτούν για μια δουλειά ή για κάποια σύντομη επίσκεψη. Πλέον κλειδαμπαρώνουν τα πάντα, ακόμα κι αν πρόκειται πεταχτούν μέχρι το περίπτερο...

Όχι πολλά χρόνια πριν, οι Ηρακλειώτες ανησυχούσαν μήπως γυρίσουν από τις διακοπές τους και βρουν το σπίτι τους παραβιασμένο. Πλέον ανησυχούν καθημερινά. Οι κλέφτες δεν παρακολουθούν πια τα σπίτια για να δουν ποιων οι ιδιοκτήτες λείπουν και να τα "χτυπήσουν". "Χτυπούν" αδιακρίτως, ακόμα και με τους ιδιοκτήτες μέσα στο σπίτι...

Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο περιστατικό με πρωταγωνίστρια γυναίκα στο Μασταμπά, που μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Βρισκόταν στο ισόγειο του σπιτιού της με τα φώτα αναμμένα. Αναμμένα ήταν και τα φώτα όλων των σπιτιών της πυκνοκατοικημένης γειτονιάς, καθώς ήταν γύρω στις 9 το βράδυ.

Ενώ έφευγε από το ισόγειο για να πάει στον 1ο όροφο είδε τα φώτα, που ήταν σίγουρη ότι είχε σβήσει, αναμμένα. Νόμιζε πως είχε γυρίσει νωρίτερα ο σύζυγός της και τον φώναξε μεγαλόφωνα από το κλιμακοστάσιο. Όμως, αντί να βγει από την πόρτα του 1ου ορόφου ο σύζυγος, βγήκαν δύο μαυριδευροί νέοι άνδρες.

Η γυναίκα πάγωσε. Νόμιζε πως ήρθε το τέλος της, καθώς γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή δε βρισκόταν κανείς ένοικος στην πολυκατοικία. Ευτυχώς, για την ίδια, όμως, δεν το γνώριζαν οι δράστες, οι οποίοι δέχτηκαν ευχαρίστως την πρότασή της να τους ξεκλειδώσει την πόρτα του κλιμακοστασίου για να πάνε από εκεί που ήρθαν...

Κατεβαίνοντας τις σκάλες παρεούλα, οι διαρρήκτες είχαν βάλει τη γυναίκα στη μέση. Ο ένας προπορευόταν και ο άλλος την ακολουθούσε. Εκείνη ήταν σίγουρη πως δε θα την έβγαζε καθαρή, όμως τελικά οι κλέφτες φαίνεται πως ήταν πρωτάρηδες και είχαν φοβηθεί περισσότερο απ' αυτή: Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός πως δε σκέφτηκαν καν να της αρπάξουν την τσάντα που κρατούσε, αλλά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εξαφανιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μόλις τους ξεκλείδωσε την κάτω πόρτα (τραγική ειρωνεία: Την κάτω πόρτα την είχε κλειδώσει ανεβαίνοντας για να μην μπουν διαρρήκτες στην πολυκατοικία).

Καταγγελία

Για το περιστατικό έγινε απλή καταγγελία στην Αστυνομία και όχι μήνυση εκ μέρους της παθούσας, καθώς οι κλέφτες δεν είχαν προλάβει, ευτυχώς, να κλέψουν τίποτα. Από την περιγραφή που έδωσε στην Αστυνομία, προκύπτει πως ήταν σίγουρα αλλοδαποί, πιθανώς βουλγαρικής καταγωγής, με βρόμικη όψη και χωρίς διαρρηκτικά εργαλεία στα χέρια.

Διαρρηκτικά εργαλεία, ωστόσο, δε βρέθηκαν ούτε μέσα στο σπίτι του πρώτου ορόφου, γεγονός που αποδεικνύει πως κάποιος τους είχε μάθει τα κόλπα μιας διάρρηξης που δεν αφήνει ίχνη. Οι δράστες φαίνεται πως έμειναν λίγη ώρα στο διαμέρισμα: Είχαν προλάβει να ανακατέψουν τις ντουλάπες, αλλά δεν πρόλαβαν να βάλουν στο χέρι ούτε καν τα περίπου 30 ευρώ που ήταν σε εμφανές σημείο πάνω στο κομοδίνο.

Και μπορεί οι διαρρήκτες να μην έκλεψαν τίποτα, όμως η ζωή μιας οικογένειας έχει αλλάξει για πάντα. Όπως έχει αλλάξει και η ζωή χιλιάδων πολιτών που έχουν πέσει θύματα διαρρήξεων και κλοπών και πλέον ζουν με το φόβο...

Ψάχνονται για πόρτες ασφαλείας

Το αίσθημα ανασφάλειας του κόσμου, που γίνεται ολοένα και εντονότερο, επιβεβαιώνουν και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ασφάλειας. Οι πολίτες, παρά την οικονομική κρίση, προσπαθούν να θωρακίσουν τα σπίτια τους απέναντι στους κάθε λογής παράνομους.

Πόρτες ασφαλείας και συναγερμοί εξελίσσονται σιγά-σιγά σε είδη πρώτης ανάγκης για τους πολίτες, που ακόμα κι αν δεν έχουν πέσει οι ίδιοι θύματα διαρρήξεων ακούνε καθημερινά ιστορίες τρόμου από εμπειρίες συγγενών και φίλων. Υπάρχουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στο Ηράκλειο, από τα οποία ελάχιστα σπίτια έχουν ξεφύγει. Τα πράγματα αυτά συζητιούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος πως κάποτε θα έρθει και η δική τους η σειρά. Ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτών είναι να μη γίνει κάτι και οι ίδιοι να είναι μέσα. Προτιμούν να λείπουν, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ζωές τους, κι ας υπάρξει οικονομική ζημιά από την κλοπή.

Οι κλέφτες, όμως, πλέον ελάχιστα σέβονται την ελάχιστη αυτή απαίτηση των πολιτών. Μπουκάρουν όπου βρουν και όποτε βρουν, ρισκάροντας πολλά, συχνά για ανύπαρκτη λεία... Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα αναγνώστριας από τον Κατσαμπά. Ζει σε μεζονέτα και άκουσε τους κλέφτες στο κάτω επίπεδο του σπιτιού. Η ίδια, ο άντρας της και τα παιδιά της κοιμόντουσαν από πάνω, στα υπνοδωμάτια.

Όταν ξύπνησε, τρομοκρατήθηκε. Κατόρθωσε όμως τελικά να σκεφτεί ψύχραιμα. Ούτε κούνησε από τη θέση της, ούτε ξύπνησε το σύζυγό της που κοιμόταν δίπλα της. Το μόνο που έκανε ήταν να προσεύχεται να μην ανέβουν στα υπνοδωμάτια. Οι προσευχές της έπιασαν τόπο. Περίμενε πολλά λεπτά μετά που έφυγαν για να σηκωθεί από το κρεβάτι της και να "επιθεωρήσει" το κάτω πάτωμα για να δει τι είχαν πάρει. Οι δράστες είχαν κλέψει κάποια πράγματα, αλλά τουλάχιστον η οικογένεια απέφυγε τα χειρότερα.

Θωρακίζονται

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να προστατευτούν. Και απευθύνονται σε επαγγελματίες ζητώντας απαραβίαστα συστήματα, θωρακισμένες πόρτες και συναγερμούς. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο υπεύθυνος αρχιτεκτονικού προφίλ της εταιρείας Πικράκης Α.Ε. στη Φοινικιά Ηρακλείου Νίκος Καλαϊτζάκης. Όπως εξηγεί ο κ. Καλαϊτζάκης, οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια και αυτό γίνεται αντιληπτό στις καθημερινές επαφές που έχει μαζί τους.

Όλοι, όπως λέει, θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πιο ασφαλές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και γι' αυτό το ενδιαφέρον τους, παρά την κρίση, είναι αυξημένο.

«Οι κατοικίες μας πρέπει να αποτελούν ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για μας και τις οικογένειές μας, όπου η απειλή παραβίασης να είναι μηδαμινή και η αίσθηση προστασίας διασφαλισμένη. Η προστασία ενός κτηρίου από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών υλοποιείται λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα ανοίγματα που υπάρχουν προς το εσωτερικό περιβάλλον και εφαρμόζοντας σε κάθε ένα από αυτά το κατάλληλο κούφωμα αντιδιαρρηκτικής προστασίας, ανάλογα με τον κίνδυνο παραβίασης που παρουσιάζει και την ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύει. Οι πόρτες εισόδου, τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες αντιπροσωπεύουν τα αδύναμα σημεία της προστασίας έναντι των διαρρηκτών, ακόμη και όταν είναι κλειστά, λόγω της μικρότερης αντοχής τους σε σύγκριση με την τοιχοποιία του κτηρίου. Στη σύγχρονη εποχή κριτήρια επιλογής κουφωμάτων δεν αποτελούν μόνο η αισθητική και η λειτουργικότητα. Εξίσου σημαντική είναι και η προστασία που αυτά μας παρέχουν. Τα σύγχρονα κουφώματα προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια λόγω της χρήσης πολλαπλών σημείων κλειδώματος και περισσότερων σημείων σύνδεσης. Σε συνδυασμό όμως με τη χρήση υαλοπινάκων τύπου τρίπλεξ έχουμε κορυφαίο επίπεδο ασφαλείας», επισημαίνει ο κ. Καλαϊτζάκης, ο οποίος μάλιστα τονίζει ότι μέχρι την 1η Ιουνίου με κάθε αγορά κουφωμάτων δίνουν δώρο και ένα συναγερμό.

Διαρρήκτες πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές

Τις προηγούμενες ημέρες ζευγάρι Ηρακλειωτών επιστρέφοντας το βράδυ στο σπίτι του στο Μασταμπά αντίκρισε άναυδο δύο διαρρήκτες μέσα σε αυτό. Οι δύο άνδρες εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ιδιοκτητών είχαν «ξεσκονίσει» το σπίτι, σηκώνοντας από χρυσαφικά και χρήματα μέχρι οτιδήποτε άλλο τους είχε γυαλίσει εκείνη την ώρα. Στη θέα των σπιτονοικοκυραίων ο πανικός επικράτησε και στις δύο πλευρές. Μάλιστα στη φυγή τους ο ένας από τους δύο απρόσκλητους επισκέπτες και συγκεκριμένα ένας 30χρονος Ρουμάνος έπεσε από το δεύτερο όροφο κι έσπασε το πόδι του. Και δυστυχώς οι παραπάνω δράστες δεν ήταν οι μοναδικοί διαρρήκτες στο Ηράκλειο τις ημέρες που μας πέρασαν και οι οποίοι μάλιστα βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματά τους...

Μόνο τον Απρίλιο που μας πέρασε σημειώθηκαν 26 συλλήψεις από διαρρήξεις-κλοπές στην πόλη του Ηρακλείου, οι περισσότερες σε σπίτια, μόνο από τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι είναι οι αστυνομικοί που συνήθως συλλαμβάνουν τους κλέφτες στα πράσσα! Έχει προηγηθεί τηλεφώνημα από το ίδιο το θύμα, γείτονα ή περαστικό και τις περισσότερες φορές πετυχαίνουν το δράστη στον... τόπο του εγκλήματος. Αν όχι, τότε μόνο λίγα μέτρα μακριά, αφού τις περισσότερες φορές οι δράστες επιχειρούν ανεπιτυχώς να ξεφύγουν.


Των Ελένης Σταυρουλάκη - Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια