Ειδήσεις

Ο "αστακός της ξηράς" ή "κινούμενο λουκάνικο"

Η πυραμίδα του Μπολ, ουσιαστικά ένα διαβρωμένο υπόλειμμα ενός ασπιδοειδούς ηφαιστείου (ή αλλιώς ενός θόλου από βασάλτη), υψώνεται 562 μέτρα από το νότιο Ειρηνικό ωκεανό.

Η πετρώδης αυτή σπείρα, που ανακαλύφθηκε το 1788, θεωρείτο κάποτε αφιλόξενη για οποιαδήποτε μορφή ζωής, ώσπου μια ομάδα επιστημόνων το 2001 ανακάλυψε εκεί το σπανιότερο ίσως έντομο του κόσμου.

Για περισσότερα από 70 χρόνια, κανείς δεν είχε δει ζωντανό δείγμα του εντόμου της νήσου Λόρντ Χάου (επίσημη ονομασία: Dryococelus australis).

Γνωστό ως «αστακός της ξηράς» και ως «κινούμενο λουκάνικο», αυτό το έντομο μήκους 15 εκατοστών ήταν κάποτε συνηθισμένο στο γειτονικό νησί Λορντ Χάου, όπου το χρησιμοποιούσαν για δόλωμα.

Ωστόσο, την εξαφάνιση του είδους σηματοδότησε η άφιξη του εφοδιαστικού πλοίου Μακάμπο , καθώς μαζί με το πλεούμενο έφτασαν στο νησί και οι μαύροι αρουραίοι, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία και εξολόθρευσαν ολοκληρωτικά τον «αστακό της ξηράς».

Όμως, το 2001 οι επιστήμονες βρήκαν ένα μοναχικό θάμνο που κάτω του φώλιαζε μια αποικία εντόμων του νησιού Λορντ Χάου, σε ύψος τριάντα μέτρων, πάνω σε έναν κατά τα άλλα τελείως άγονο βράχο.

Με κάποιο μυστήριο τρόπο, μερικά από τα άπτερα αυτά έντομα κατάφεραν να γλιτώσουν το θάνατο, να διανύσουν πάνω από 22 χιλιόμετρα, να προσγειωθούν στο βράχο του Μπολ και να επιβιώσουν. Μόνο 27 από αυτά βρέθηκαν σε αυτή τη βραχώδη σπείρα. Σήμερα, αναπαράγονται σε αιχμαλωσία με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια