Ειδήσεις

Κάλεσμα Σαμαρά σε Κινέζους: "Επενδύστε στην Ελλάδα"

Κάλεσμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Σαγκάη σε Κινέζους επιχειρηματίες για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μιλώντας από το βήμα επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε στη Σανγκάη το Invest in Greece, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις που "τρέχει" η κυβέρνησή του και τόνισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 28 αποκρατικοποιήσεων που αφορά σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και ακίνητα, αρνήθηκε ωστόσο πως η κυβέρνηση «ξεπουλάει» τα... ασημικά της χώρας. Ανάμεσα στου Κινέζους επιχειρηματίες, στους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός, βρίσκονται και οκτώ, των οποίων οι εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και πάλι για το success story της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως «όσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας απογοητεύτηκαν. Μαχόμαστε και κερδίζουμε τη μάχη - δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Η Ελλάδα γράφει το δικό της success story - το grexit είναι νεκρό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε σε κάθε τόνο πως «η κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι συμπαγής», πως «τα τρία κόμματα απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν», ενώ αναφέρθηκε και στις «θετικές εκθέσεις της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία» που «πιστοποιούν ότι υπάρχει σταθερό έδαφος» για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως είπε.  

«Το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις. Ένας νέος νόμος περί επενδύσεων δημιουργεί one shop stop και ευνοεί την έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε.

Βίζα σε Κινέζους επενδυτές ακινήτων

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι στους Κινέζους που θα επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

«Η ελληνική οικονομία γίνεται εξωστρεφής και σχεδιάζουμε στρατηγική εξαγωγών. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα 28 μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Αλλάζουμε την Ελλάδα και τη βάζουμε στο διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις», υπογράμμισε.

«Ο κόσμος μας αλλάζει, η Κίνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε.», είπε, αναφερόμενος και στη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται και στην Κίνα, φέροντας σαν παράδειγμα τα Folie-folie. Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Κίνας αναπτύσσονται περισσότερα πεδία επιχειρηματικότητας.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο ενώ περισσότερα από 100 ελληνικά πλοία χτίζονται τώρα στα ναυπηγεία της Κίνας», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, καλώντας παράλληλα περισσότερους Κινέζους να επισκεφτούν τη χώρα μας, που είναι, όπως είπε, ελκυστικός προορισμός. Επίσης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα ελληνικά προϊόντα (τρόφιμα, ποτά κ.ά.), τα οποία - τόνισε - είναι συνώνυμα της ποιότητας και επισήμανε πως οι εισαγωγές μπορούν να συνεχιστούν και σε άλλα προϊόντα πέρα από τα ακτινίδια.

«Η Σαγκάη είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και μητρόπολη της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Με την επίσκεψή μου ήρθα κοντά στην κινέζικη κουλτούρα και τον πολιτισμό που θυμίζει τη συνεισφορά της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι Έλληνες σεβόμαστε και νιώθουμε κοντά στον πολιτισμό της Κίνας. Σωκράτης και Κομφούκιος έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Κομφούκιος δίδαξε το δρόμο της σοφίας, ο Σωκράτης της αρετής. Εμείς να φτιάξουμε το δικό μας δρόμο, της συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι έτοιμες να συνεργαστούν πιο στενά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του και ευχαρίστησε για την υποδοχή και τη φιλοξενία του από τις κινεζικές Αρχές.

Νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντσού και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη. Η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο. Αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περιοχή του Χαντσού, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα.

Κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Σε συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων έχουν δείξει ενδιαφέρον οι Κινέζοι, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος.

Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια, η συζήτηση αφορά καταρχάς σε μεγάλο ποσοστό του "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τουλάχιστον το 30% της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ακόμη έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Αναφορικά με τα λιμάνια οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων προϊόντων ώστε να επιτύχουν ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών.

Εκτός από τον Πειραιά, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις θα προχωρήσουν σε ενισχυτικές επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες δεν αποκλείεται να απλωθούν και στις όμορες χώρες.

Εντωμεταξύ, τη διατήρηση των υψηλού επιπέδου επαφών και την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ναυτιλία, τηλεπικοινωνίες και υποδομές, αποφάσισαν Ελλάδα και Κίνα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού στο Πεκίνο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ενώ αύριο Κυριακή 19 Μαΐου ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, έχοντας επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Σχόλια