Ειδήσεις

Σεμινάρια για την ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, οργανώνει σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σεμινάριο με θέμα "Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, πλούτος για το οικοσύστημα, πλούτος για τον τόπο".

Το σεμινάριο θα είναι συνολικής διάρκειας 6 ωρών και θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Μαΐου, 8.30 π.μ.-14.30 μμ, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο στον Ομαλό.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 45 ενηλίκους στους οποίους μπορούν να περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε σχετικά δίκτυα ή υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, φοιτητές ή απόφοιτοι σχετικών τμημάτων του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ και του Πολυτεχνείου Κρήτης (Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης), στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις θέσεις η επιλογή θα γίνει με κλήρωση.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της αξίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς για τη βιοποικιλότητα και τον πολιτισμό της Κρήτης και η συμβολή των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 τόσο στην οικολογική ισορροπία όσο και στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσα από την προστασία της φύσης, τον οικοτουρισμό, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί πηγή πλούτου για τα Χανιά και την Κρήτη. Τον επισκέπτονται πάνω από 150.000 άτομα κάθε καλοκαίρι. Μια ολόκληρη οικονομία έχει αναπτυχθεί γύρω από την προστατευόμενη αυτή περιοχή, ακριβώς επειδή προστατεύεται κι υπάρχει οργανωμένη φύλαξη και φροντίδα από το Δασαρχείο και το Φορέα Διαχείρισης. Προστατεύοντας τον Εθνικό Δρυμό προστατεύουμε παράλληλα τα υδάτινα αποθέματα της Δυτικής Κρήτης συνολικά, καθώς το νερό ύδρευσης και άρδευσης όλης της περιοχής πηγάζει από εκεί. Ακόμη, η πλούσια βιοποικιλότητά του δίνει εναλλακτικές λύσεις με φαρμακευτικά φυτά και βότανα, με βρώσιμα φυτά που εμπλουτίζουν τη φημισμένη κρητική διατροφή.

Το ΚΠΕ Βάμου διοργανώνει αυτό το Σεμινάριο στα πλαίσια της προώθησης δυο Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Εθνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Σπήλαια που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου και το Εθνικό Δίκτυο για τα Ορειβατικά Μονοπάτια Ε4-Ε6 που συντονίζει το ΚΠΕ Μαρώνειας (και συμμετέχει το ΚΠΕ Βάμου).

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 μόνο ηλεκτρονικά πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/1B2zSQMFSavf0k_Rg-_c7-XFDwuvAaXvP_gef2Z2LGBc/viewform ή στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Βάμου (www.kpe-vamou.chan.sch.gr ) συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση. Πληροφορίες στο τηλέφωνο του ΚΠΕ Βάμου (28250-83230).

Από το Τ.Δ.Ε του ΚΠΕ Βάμου θα καλυφθούν τα έξοδα της δράσης (λεωφορείο, κέρασμα και γεύμα για τους συμμετέχοντες).

Συγκέντρωση στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς Χανίων στις 8:15 την 26η/5/2013.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

"Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, πλούτος για το οικοσύστημα, πλούτος για τον τόπο"

Χώρος: Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, Ξυλόσκαλο Ομαλού

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

08:30

Αναχώρηση από Χανιά για Ομαλό

09:30 - 10:00

«Εξετάζοντας το ρόλο των Φορέων Διαχείρισης μέσα από την εμπειρία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς», Αντώνης Μπαρνιάς, δασολόγος, Περουλάκη Ελπίδα, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Νύκτας Παναγιώτης, Ειδικός Επιστήμονας, μέλος ΔΣ Φορέα Διαχείρισης,Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

10:00 - 10:30

«Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς - Διαχείριση και Προοπτικές», Πολύμνια Σκλαβάκη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών Χανίων

10:30 - 10:45

Διάλειμμα - καφές

10:45 - 11:00

«Το Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Σπήλαια», Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βάμου

11:00 - 11:15

«Το Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τα Ορειβατικά Μονοπάτια του ΚΠΕ Μαρώνειας», Αρετή Μαρματάκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Δ.Ε. Χανίων - Ελένη Δεσποτίδου, μέλος του Π.Ο του ΚΠΕ Βάμου

11:15 - 14:30

Επίσκεψη στο πεδίο, στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

14:30

Γεύμα για τους συμμετέχοντες

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

α/α

Ονοματεπώνυμο

Θέση

1

Ποντικάκης Φώτιος

Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάμου

2

Μιχελάκης Δημήτριος

Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ Βάμου

3

Δεσποτίδου Ελένη

Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου

4

Παπαδογιαννάκη Κων/να

Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου

5

Ματσάγγου Θεανώ

Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου

6

Μαρματάκη Αρετή

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Δ.Ε. Χανίων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

α/α

Ονοματεπώνυμο

Θέση

1

Πολύμνια Σκλαβάκη

Διευθύντρια Διεύθυνσης Δασών Χανίων

2

Αντώνης Μπαρνιάς

Γενικός Διευθυντής Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

3

Περουλάκη Ελπίδα

Μηχανικός Περιβάλλοντος Φ.Δ. Εθν. Δρυμού Σαμαριάς

4

Νύκτας Παναγιώτης

Ειδικός Επιστήμονας, μέλος ΔΣ Φ.Δ. Εθν. Δρυμού Σαμαριάς

Σχόλια