Ειδήσεις

Ζημιές στα αμπέλια λόγω των νοτιάδων

Οι ισχυροί νοτιάδες των τελευταίων ωρών προκάλεσαν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες, στις πτήσεις αλλά και στην ομαλότητα της ζωής των πολιτών.

Ζημιές  υπέστησαν οι αμπελοκαλλιέργειες σε Τέμενος και Μαλεβίζι, κυρίως σε αυτές όπου οι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να αφαιρέσουν τους βλαστούς, επειδή τα αμπέλια βρίσκονται στο στάδιο της άνθησης. Παράλληλα, η καθυστέρηση αυτή έχει να κάνει και με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Έτσι, όπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, στα αμπέλια που βρίσκονται κόντρα στο νοτιά, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς πολλοί βλαστοί που είχαν πάνω τους σταφύλια έσπασαν και σημειώθηκε καταστροφή της παραγωγής τους.

Καλούν τον ΕΛΓΑ

«Εγώ καλώ το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να βγει στην ύπαιθρο από την ερχόμενη Δευτέρα και να δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργούς να κάνουν δηλώσεις ζημιών», τονίζει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, λέει ότι μπορεί η ΕΜΥ να έκανε λόγο για 6 μποφόρ αέρα, αλλά «παντού σημειώθηκαν και μεγαλύτερες εντάσεις που έφταναν μέχρι και τα 8 με 9 μποφόρ», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Καταστροφές, όπως εκτιμάται, έχουν συμβεί όμως και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών και σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι υψηλές θερμοκρασίες φέτος, όπως διαμορφώθηκαν μέχρι στιγμής, βοήθησαν στην πρόωρη άνθηση και καρποφορία των καλλιεργειών, που τώρα έχουν υποστεί πτώση του καρπού, από τους ισχυρούς νοτιάδες.

Δεν έλειψαν όμως και τα σπασίματα ολόκληρων δέντρων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, από τους ισχυρούς νοτιάδες, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις πτήσεις των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

Σχόλια