Ειδήσεις

Συστράτευση για την τοπική ανάπτυξη ζήτησε ο Στ. Αρναουτάκης

Τη συστράτευσή τους για την τοπική ανάπτυξη και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, επεσήμαναν φορείς της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει στην περιοχή της Μονής Τοπλού Σητείας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, τοπικοί φορείς της Σητείας ζήτησαν αρμοδιότητες και πόρους, που αποτελούν "τα κλειδιά", για την τοπική ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα υποδομών και ανάπτυξης που προκύπτουν από την έλλειψη πόρων από το Κράτος.

Μάλιστα, για το αναπτυξιακό έλλειμμα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου αλλά και στη Σητεία μίλησαν με έμφαση καλωσορίζοντας τους περιφερειακούς συμβούλους στη συνεδρίαση σήμερα και αύριο στο Τοπλού, ο Μητροπολίτης Ιεραπίτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, ο βουλευτής και επικεφαλής παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Πλακιωτάκης, οι δήμαρχοι Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, Οροπεδίου Γιώργος Μηλιαράς, η εκπρόσωπος των τοπικών φορέων Σητείας Μάρω Νικητάκη

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων τόνισαν χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή μας είναι η πλέον αδικημένη, σε επίπεδο Κρήτης, από το αθηνοκεντρικό κράτος σε επίπεδο πόρων και πιστώσεων, ενώ στις τοποθετήσεις τους δήλωσαν ότι θεωρούν ανάγκη για τον τόπο και στηρίζουν τη σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στη περιοχή του Τοπλού». Ωστόσο, οι ίδιοι αναγνώρισαν τη υποστήριξη και τη συστράτευση της Περιφέρειας τόσο στα αναπτυξιακά ζητήματα όσο και στη συμπαράστασή τους στα κοινωνικά- τοπικά προβλήματα, όπως συνέβη κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους για τα θέματα υγείας, αποψίλωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημοσίων υπηρεσιών.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις θέσεις και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και ως εκ τούτου είναι υπέρ των έργων που δίνουν ανάπτυξη στον τόπο και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Υπέρ της επένδυσης επίσης τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Καστρινάκης, οι Δήμαρχοι και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις τους.

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στα ζητήματα της ανάπτυξης του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα επεσήμανε την έλλειψη- περικοπή  πιστώσεων ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της από τα δικά της προγράμματα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και την απουσία συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το αθηνοκεντρικό σύστημα πρέπει να σπάσει.

 Να έρθουν αρμοδιότητες στον Α' και Β' βαθμό αυτοδιοίκησης και οι τοπικές κοινωνίες να ορίζουν τις τύχες τους».

Μάλιστα, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου ο Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση  σε αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ να εντείνουν τους ρυθμούς και να είναι προετοιμασμένοι προκειμένου να προχωρήσουν όλα τα ενταγμένα έργα για να δρομολογηθεί παράλληλα και η ένταξη νέων, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα από το εάν είναι περιορισμένοι οι πόροι πρέπει να έχουμε ετοιμότητα στις μελέτες καθώς θα υπάρξουν πρόσθετοι πόροι για χρηματοδότηση ώριμων έργων».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενώ πριν από λίγο το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία το Σχέδιο Δράσης για το 2013, το οποίο περιλαμβάνει τα έργα, τις μελέτες και τις λοιπές δράσεις που χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ, Ίδιους Πόρους

Στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του Υφυπουργού Κυριάκου Βιρβιδάκη θα συζητηθεί  ο Σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σχόλια