default-image

Η Συρία το κυρίαρχο θέμα τη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν

Κόσμος
Η Συρία το κυρίαρχο θέμα τη συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφωνούν στη συνέχιση των πιέσεων με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία. Αυτό δήλωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Το κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων ήταν το συριακό, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήνει εκ νέου ανοιχτό το θέμα της στρατιωτικής δράσης, μόνο αν υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων, ενώ ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα επισκεφτεί τη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο.

Στις δηλώσεις τους οι Ερντογάν και Ομπάμα δεν έδειξαν να διαφοροποιούνται, παρά το ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικές ενώ η Τουρκία ζητά πιο δυναμική επέμβαση.

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες πριν υπάρξουν αποφάσεις για τη δράση που θα πρέπει να αναληφθεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με τις ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για την «εξαιρετικά βίαιη και περίπλοκη κατάσταση» της Συρίας, ευελπιστώντας πάντως ότι η σύνοδος ΗΠΑ-Ρωσία στη Γενεύη «πρέπει να αποφέρει αποτελέσματα».

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διπλωματικές ενέργειες για την πρόληψη περισσότερων θανάτων στη Συρία.

Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πλήρως στην ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία και να υπάρξει πολιτική μετάβαση, υπογράμμισε ο Ερντογάν, απηχώντας και τις θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ό,τι αφορά την προαναγγελθείσα επίσκεψη στη Γάζα και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να το ακυρώσει, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι θα μεταβεί μάλλον τον Ιούνιο, ενώ θα επισκεφτεί και τη Δυτική Όχθη. «Προσδίδω στην επίσκεψη μεγάλη σημασία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σχετικά.

Να σημειωθεί ότι σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε προτρέψει τον Ερντογάν να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ μετά από σχεδόν τρία χρόνια ψυχρότητας μετά το περιστατικό του Mavi Marmara.

Πέρα από την κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία και η πολιτική ασφάλειας, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση. «Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια «για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για «κοινό αγώνα» των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι «πάντα υπάρχει ευκαιρία» για την επίλυσή του, όπως είπε.

Παραβίασε το πρωτόκολλο ο Ομπάμα

Στα παραλειπόμενα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον συγκαταλέγεται το... ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε ο πλανητάρχης, αφού παραβίασε το ναυτικό πρωτόκολλο για να προστατευτεί από τη βροχή τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος πρόεδρος (βλ. φωτογραφία επάνω).

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο "Drudgereport", για να μη βραχούν οι δύο ηγέτες κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ζήτησε από δύο πεζοναύτες να τους προστατεύσουν με ομπρέλες από τη βροχή. Έτσι όμως παραβίασε το ναυτικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο (κεφάλαιο 3) απαγορεύεται σε άντρα πεζοναύτη που φορά τη στολή του να ανοίξει ομπρέλα. Μάλιστα, δεν προβλέπεται καν ένας πεζοναύτης να κουβαλάει ομπρέλα.

Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία επιτρέπεται η παραβίαση του κανονισμού είναι εφόσον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λάβει τη συγκατάθεση του διοικητή του Σώματος των πεζοναυτών. Εάν, βεβαίως, υπήρχε γυναίκα πεζοναύτης, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος, επικαλούμενος το ναυτικό πρωτόκολλο των ΗΠΑ. Για τις γυναίκες που υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού ναυτικού υπάρχει ειδική αναφορά σύμφωνα με την οποία μπορούν να κρατούν μία μαύρη κανονική ομπρέλα (ή σπαστή) σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία λόγω καιρού. Θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να την κρατούν με το αριστερό χέρι έτσι ώστε το δεξί χέρι τους να είναι ελεύθερο για χαιρετισμό!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News