Ειδήσεις

Αγωνία για τους 6.311 υποψηφίους της Κρήτης

Με την ευχή όλα να πάνε καλά ρίχτηκαν από σήμερα στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων οι 6.311 υποψήφιοι της Κρήτης.

Τα παιδιά, επιβαρυμένα ψυχολογικά τόσο από το άσχημο κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, όσο και πιθανώς από δικά τους οικογενειακά προβλήματα, είχαν τις τελευταίες ημέρες να αντιπαλέψουν κι άλλα: την πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις. 

Τελικά η Ομοσπονδία των καθηγητών έκανε την ανατροπή. Ενώ ήταν εκείνη που είχε προτείνει απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών, ήταν η ίδια που υπαναχώρησε. Αριστερές παρατάξεις, όπως η Αγωνιστική Παρέμβαση, κάνουν λόγο για "ξεπούλημα" της απεργίας. Από τη στιγμή, ωστόσο, που οι καθηγητές είναι επιστρατευμένοι από προχθές το μεσημέρι, η απόφαση για απεργία θα είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Όποια παράταξη άναβε το "πράσινο φως" για απεργία ενώ έχει γίνει η επίταξη, θα ρίσκαρε την απόλυση κόσμου. Αν δεν το άναβε, παρά το ότι η απεργία είχε ψηφιστεί, η απόφαση αυτή θα ήταν καθαρά υποκριτική. Οπότε με την υπαναχώρηση, τουλάχιστον, θα βρίσκονται οι καθηγητές ένα βήμα μπροστά στον όποιο επερχόμενο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Οι υποψήφιοι από χθες έχουν μια αγωνία λιγότερη, ωστόσο, αν δεν περάσει η πρώτη ημέρα, να κυλήσουν όλα ομαλά, ο συναγερμός στα κυβερνητικά επιτελεία δεν αναμένεται να λήξει...

Οι υποψήφιοι της Κρήτης

Σε επίπεδο Κρήτης, ο συνολικός αριθμός των φετινών υποψηφίων ανέρχεται σε 6.311. Από αυτούς, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι 4.371. Μαζί με τους φυσικώς αδύνατους φτάνουν τους 4.560. Ανά νομό οι υποψήφιοι είναι 471 στο Λασίθι, 609 στο Ρέθυμνο, 2.300 στο Ηράκλειο και 1.180 στα Χανιά. Στα Επαγγελματικά Λύκεια για την Α' ομάδα οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.716, ενώ για την ομάδα Β' είναι μόλις 35 σε όλη την Κρήτη. Στην Α' ομάδα είναι οι υποψήφιοι που δίνουν συνολικά 4 μαθήματα (δύο γενικής παιδείας και δυο ειδικότητας). Στη Β' ομάδα ανήκουν οι υποψήφιοι που δίνουν πανελλαδικές σε 6 μαθήματα, ακριβώς με τους όρους και τις προϋποθέσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων.

70 τα εξεταστικά κέντρα

Όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις στα δύο βαθμολογικά και στα 70 εξεταστικά κέντρα της Κρήτης. Όπως πάντα, τα βαθμολογικά κέντρα του νησιού θα λειτουργήσουν ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. Σε αυτά καθηγητές της Κρήτης θα βαθμολογήσουν τα γραπτά υποψηφίων που θα έρθουν από άλλες περιοχές της χώρας.

Τα εξεταστικά κέντρα είναι 70. Από αυτά, τα 11 είναι για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (3 στο Λασίθι, 4 στο Ηράκλειο, 2 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυμνο, συν το ειδικό εξεταστικό των ΕΠΑ.Λ., στο οποίο θα δώσουν προφορικά υποψήφιοι με ειδικές ανάγκες απ' όλη την Κρήτη). Για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων έχουν οργανωθεί τα υπόλοιπα 59 εξεταστικά κέντρα (εκ των οποίων 7 στο Λασίθι, 28 στο Ηράκλειο, 9 στο Ρέθυμνο και 15 στα Χανιά).

Όλα έτοιμα

Στις θέσεις τους βρίσκονται από νωρίς το πρωί 891 επιτηρητές, έργο των οποίων είναι να επιβλέπουν τους υποψήφιους κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το πρώτο μάθημα στο οποίο αξιολογούνται οι υποψήφιοι είναι, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η έκθεση. Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα η εξέτασή τους με τα μαθήματα γενικής παιδείας, δηλαδή Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

«Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εξετάσεων», δήλωσε χθες στη "Ν.Κ." ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Γιώργος Μανουσάκης. Όπως είπε, οι δοκιμαστικές εκπομπές των θεμάτων πήγαν καλά, αλλά για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια αντικαταστάθηκε η κεραία που είχαν με "πιάτο", οπότε δεν υπάρχει καμία αγωνία για τη μετάδοση των θεμάτων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τετράδια των υποψηφίων έφτασαν στο Ηράκλειο μέσα στις διακοπές του Πάσχα και τα αυτοκόλλητα την περασμένη εβδομάδα. Όλα διανεμήθηκαν εγκαίρως στα εξεταστικά κέντρα. Οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται 7:30 το πρωί στα εξεταστικά κέντρα. Μετά τη μετάδοση των θεμάτων και την απαραίτητη αναπαραγωγή, θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες για να γράψουν. Τα γραπτά παραλαμβάνει η λυκειακή επιτροπή κάθε σχολείου, η οποία τα δεματοποιεί και τα παραδίδει στο 3ο Λύκειο. Εκεί παραμένουν μέχρι να τα παραλάβουν υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ., που μέσω του συστήματος "πόρτα-πόρτα" τα πάνε σε άλλη περιοχή της χώρας για να διορθωθούν. Η βαθμολόγηση της Έκθεσης αναμένεται να αρχίσει μεθαύριο Κυριακή. Ο κ. Μανουσάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους. Τους συνέστησε παράλληλα να έχουν υπόψη τους ότι πρόκειται απλώς για μια μάχη και όχι για τον πόλεμο, να είναι ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους.


Της Ελένης Σταυρουλάκη

Σχόλια