default-image

Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας την Κυριακή

Χανιά
Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καταδικάζει τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε βάρος της Συρίας που συνιστούν νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μαζί με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ενάντια στο συριακό λαό.

Η επέμβαση αυτή τροφοδοτεί πολύπλευρα τη δολοφονική δραστηριότητα των αποκαλούμενων αντικαθεστωτικών ομάδων και ενισχύει τον κίνδυνο άμεσης ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας.

Συνολικά, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή γίνονται συνεχώς πιο επικίνδυνες. Η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη διεκδίκηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου ενέχουν κίνδυνο γενικευμένου πολέμου.

Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση που για άλλη μια φορά, πιστή στις δεσμεύσεις στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να προσφέρει τις επιπλέον «διευκολύνσεις» που της ζητήθηκαν στη βάση της Σούδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο οι Αμερικανοί ζήτησαν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση της Σούδας 20 μαχητικά αεροσκάφη, 6 αεροπλάνα τύπου «KC - 135», ικανά για ανεφοδιασμό μαχητικών στον αέρα, και 10 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Όπως σημείωναν διπλωματικοί κύκλοι, το αίτημα των ΗΠΑ «είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση».

Με αυτά τα δεδομένα η εμπλοκή της χώρας και του λαού μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς είναι παραπάνω από ορατή.

Οι εξελίξεις τονίζουν ότι ήδη έχει σημάνει συναγερμός!

Ο ελληνικός λαός επιβάλλεται να είναι σε ετοιμότητα, να καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και την απαράδεκτη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο συριακό λαό, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της.

Να διεκδικήσει:

1. Να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της χώρας μας.

2. Να υπάρξει άμεση απεμπλοκή, να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" και συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.

3. Να μη χρησιμοποιηθεί, να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα!

4. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

5. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

6. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από αυτούς τους σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτική με άλλα, βίαια, μέσα.

Η πολιτική που εκμεταλλεύεται τους λαούς για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αυτό έχει αποδείξει η Ιστορία.

Ο λαός μας μαζί με την καθημερινή μάχη για το μισθό και τη σύνταξη, τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα, έχει υποχρέωση να πάρει αποφασιστικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, για να αποτραπεί η με οποιοδήποτε τρόπο συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αιματοκύλισμα που προετοιμάζεται στην περιοχή μας.

Η καπιταλιστική κρίση τροφοδοτεί και δυναμώνει τους ανταγωνισμούς για την κατάκτηση νέων αγορών και μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλίων. Την ίδια ώρα που γίνονται τρομερές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μόνο η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων ανέρχεται σε 3.000 αξιωματικούς και στρατευμένους, οι οποίες στοιχίζουν 1.000.000€ την ημέρα στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων, και είναι ο πρώτος πελάτης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι ιμπεριαλιστές έχουν τα όπλα τους για να σκοτώνουν τους λαούς. Έχουν όμως και οι λαοί τα δικά τους, τα όπλα του αγώνα. Οι λαοί δεν παραδίνονται!

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρεθύμνου καλεί τη ρεθυμνιώτικη κοινωνία και τη νεολαία να συμμετέχει την Κυριακή 19 Μάη στην Παγκρήτια κινητοποίηση στην Αμερικανονατοϊκή Βάση της Σούδας, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη δολοφονία από το παρακράτος του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Αναχώρηση 10 το πρωί, από  την Pro bank (πρώην Τράπεζα της Ελλάδος).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News