Ειδήσεις

Oι Κρητικοί που πήγαν Κίνα με την αποστολή του πρωθυπουργού

Στην Κίνα μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπίας, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων. Η ελληνική αντιπροσωπία αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, εκπροσώπους φορέων και 71 επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 3 Κρητικοί.

Πρόκειται για την αντιπρόσωπο της Ένωσης Πεζών κ. Εβελίνα Μπάκιντα, για τον Εμμανουήλ Δομαζάκη από την Κρέτα Φαρμ και τον κ. Ιωάννη Μποτζάκη, αντιπρόσωπο εταιρείας με έδρα το Αλάγνι που δραστηριοποιείται στον τομέα του ελαιολάδου.

Μεταξύ των εκπροσώπων φορέων έχουμε επίσης έναν Κρητικό, τον πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, αλλά και γνωστά ονόματα μεγάλων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στο αλουμίνιο, στο μάρμαρο, στις γούνες και τα τρόφιμα.

Η επιλογή των επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή έγινε από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Βασικό κριτήριο φαίνεται πως ήταν προϋπάρχοντα "ανοίγματα" των εταιρειών τους στην αχανή κινεζική αγορά.

Όπως είπε στη "Ν. Κρήτη" ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Πεζών κ. Γιώργος Ηλιάδης, οι ίδιοι ειδοποιήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα για τη συμμετοχή τους στην αντιπροσωπία που θα ταξίδευε στην Κίνα. Αρχικά τους ήρθε ειδοποίηση με e-mail, ενώ ακολούθησε και επίσημο γραπτό έγγραφο.

Για την Ένωση Πεζών δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιλογή της, καθώς ήδη έχει αναπτύξει εμπορικές, αλλά και... κοινωνικές επαφές με την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιπρόσωποί της έχουν κάνει 15 ταξίδια προς την Κίνα, με πρώτο αυτό στο οποίο είχε τεθεί επικεφαλής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ταυτόχρονα, κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες της Κίνας έχουν κάνει ταξίδια προς την Ελλάδα και έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Πεζών. «Στην Κίνα έχουμε ήδη γύρω στους 10 συνεργάτες, προς τους οποίους εξάγουμε λάδι και κρασί εδώ και τρία χρόνια. Οι Κινέζοι πελάτες μας είναι πολύ ευχαριστημένοι», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Το να είναι ο πελάτης ευχαριστημένος είναι από μόνο του κάτι πολύ σημαντικό, πόσω μάλλον όμως όταν πελάτης είναι ένας κολοσσός, όπως την Cosco. Διότι μεταξύ των 10 Κινέζων συνεργατών της Ένωσης Πεζών είναι και η πολυεθνική εταιρεία που έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα όταν "μπήκε" στο λιμάνι του Πειραιά.

Όσο για το είδος της εμπορικής συνεργασίας που μπορεί να έχει η Cosco με την Ένωση Πεζών, μας διαφωτίζει ο κ. Ηλιάδης: «Η Cosco αγοράζει από μας μόνο λάδι (όχι και κρασί) και τα εμπορεύεται. Είναι και για εμάς καλό, είναι και για την ίδια την εταιρεία, που πρέπει να δείξει ένα καλό πρόσωπο στην Ελλάδα. Που πρέπει να δείξει στους Έλληνες ότι υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη από τη συνεργασία. Είναι αυτά θέματα πολιτικής και διπλωματίας».

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που έχει η Ένωση Πεζών από το συγκεκριμένο ταξίδι στην Κίνα, επεσήμανε: «Από το συγκεκριμένο ταξίδι αποσπασματικά δε θα είχαμε μεγάλες προσδοκίες. Όμως, όπως σας είπα, εκ μέρους μας ήδη έχει καλλιεργηθεί το κλίμα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον η στιγμή είναι κατάλληλη. Οι Κινέζοι επιθυμούν να δείξουν πως δε θέλουν μόνο να εξάγουν φθηνά προϊόντα, αλλά και ότι ενδιαφέρονται για τις χώρες με τις οποίες κάνουν επιχειρηματικά ανοίγματα. Και υπό αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός άδραξε ευκαιρία και πάει να κάνει πιο γρήγορα πράγματα που θα έρχονταν σιγά-σιγά...».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

Σχόλια