Ειδήσεις

Χωρίς κοινωνικό τουρισμό οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Αλαλούμ πραγματικά με το θέμα του κοινωνικού τουρισμού. Από το ΕΚΗ, όπου από το πρωί  τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ξεκαθαρίζεται ότι το πρόγραμμα που τρέχει αυτήν την περίοδο και λήγει σε λίγες μέρες  δεν αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που εντάσσονταν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα της εργατικής εστίας.

Επείγον σχέδιο για το πρόγραμμα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού θα καταρτίσει ειδικά για το 2013 ο ΟΑΕΔ μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.Τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού που θα χορηγηθούν θα αφορά το παλιό  πρόγραμμα της εργατικής εστίας που είχε καταργηθεί απο το 2012.

Το σχέδιο για το πρόγραμμα για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού 2013 απο τον ΟΑΕΔ εξήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΕ), ενώ αναγνώρισε τη σημασία τής διατήρησης, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού, που υλοποιούσε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ο οποίος έχει καταργηθεί.

Ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αναβάθμιση του Συνδέσμου των τουριστικών επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ) σε κοινωνικό εταίρο, και στις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στο καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων με μόνο κριτήριο τη δυναμικότητα ως προς τον αριθμό των δωματίων.

«Συγκεκριμένα, προβλέψαμε» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, «ότι ιδιοκτήτες που έχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα μέχρι 5 δωμάτια θα υπάγονται μόνο στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ. Από 6-10 δωμάτια, θα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ εφόσον ασκείται παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα. Εάν δεν ασκείται παράλληλα αγροτική δραστηριότητα, τα πρόσωπα αυτά θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Τέλος, μόνο όσοι ιδιοκτήτες έχουν από 11 δωμάτια και πάνω θα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ».

Τέλος ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της τουριστικής κίνησης εφέτος και υποστήριξε ότι «οι προοπτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι εξαιρετικές και αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 50.000 νέες θέσεις εργασίας στον χώρο του τουρισμού»

Πάντως, σε κάθε περίπτωση αν και η περίοδος δεν επιτρέπει στους περισσότερους ανοίγματα πόσο μάλλον για διακοπές , είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον  , αφού προκειμένου να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και την μιζέρια της κρίσης , 100άδες πολίτες προσπαθούν να πιαστούν από κάπου και να βρουν διεξόδους  οικονομικές για λίγες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης.

της Βάλιας Μπούη

Σχόλια