default-image

Έρχονται τα υδροπλάνα στην Κρήτη

Κρήτη
Έρχονται τα υδροπλάνα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή, το αργότερο, έως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχουν κλείσει σε θεσμικό επίπεδο όλες οι εκκρεμότητες για την επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Αν υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων - έστω και ως τσάρτερ - αναμένονται τον Ιούλιο στα Ιόνια νησιά, ενώ αμέσως μετά, αναμένεται να πάρει σειρά και η Κρήτη, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας "Ελληνικά Υδροπλάνα ΑΕ" αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Ο Νόμος 4146/2013 που προβλέπει τη δημιουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν μήνα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για την πλήρη εφαρμογή του και το ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων απαιτούνται τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), ένα Προεδρικό Διάταγμα και απόφαση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Αναστάσιος Γκόβας  γνωστοποίησε πως η επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του καλοκαιριού από την Κέρκυρα, έστω και σαν πτήσεις τσάρτερ.

Αμέσως μετά έρχεται η σειρά της Κρήτης, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ήδη εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία υδροπλάνων στην περιοχή της Κρήτης και τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία της αξιολογούνται ως άκρως ενθαρρυντικά.

Στην έκθεση αξιολόγησης αναφέρεται πώς υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για τη δημιουργία δικτύου πτήσεων τόσο εντός της Κρήτης όσο και προς επιλεγμένους προορισμούς, οι οποίοι έχουν τουριστικό και εν γένει μεταφορικό ενδιαφέρον για το νησί.

Του Αντώνη Νομικού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News