Ειδήσεις

Συλλαλητήρια το πρωί στο Ηράκλειο από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν  σε πλατεία Ελευθερίας και πλατεία Λιονταριών από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ αντίστοιχα, που τάσσονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην προληπτική επιστράτευση των καθηγητών στην Κρήτη από την κυβέρνηση με στόχο την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το ραντεβού για τους δημόσιους υπαλλήλους, των οποίων το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο έχει αποφασίσει για σήμερα 24ωρη απεργία, δόθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, ωστόσο η συμμετοχή κάθε άλλο παρά ικανοποιητική κρίθηκε, με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο, Γιάννη Δαγκωνάκη, να κάνει λόγο για διχασμό που επικρατεί στους κόλπους των δημόσιων υπαλλήλων.

Λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία των Λιονταριών, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο τασσόμενο και αυτό στο πλευρό των εκπαιδευτικών και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Ο απόηχος από τα χθεσινά συλλαλητήρια

Ωστόσο χθες εκείνοι που έδειξαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους καθηγητές ήταν μετρημένοι. Υπολογίζεται πως μόλις 700 άτομα κατέβηκαν το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής της επίταξης που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, δεν ήταν ούτε το 20% των καθηγητών του νομού Ηρακλείου, τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα. Και παρ' όλα αυτά μιλάμε για μια μεγάλη για τα δεδομένα του Ηρακλείου συγκέντρωση εκπαιδευτικών... Μεγάλη, αν και διασπασμένη στα δύο. Το ΠΑΜΕ και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν κατόρθωσαν να τα βρουν για άλλη μια φορά.  

Έτσι συνέβη το εξής καταπληκτικό: Βρέθηκαν οι διαδηλωτές (όπως και η κοινή γνώμη) διχασμένοι. Όσοι πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Νομαρχία, ενώ όσοι δεν πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο κιόσκι που βρίσκεται 50 μέτρα παραδίπλα. Και είχαν και διαφορετικές... μικροφωνικές. Ακολούθησαν δύο διαφορετικά συλλαλητήρια. Πρώτα του ΠΑΜΕ και μετά των υπόλοιπων παρατάξεων της ΕΛΜΕ και των φορέων.

Ενημέρωση

Μικρή συμμετοχή είχε και η συγκέντρωση γονέων, μαθητών και καθηγητών στο 3ο Λύκειο. Επρόκειτο για μια καλή πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, που είχε καλέσει τους μαθητές και τους γονείς να κάνουν ένα ουσιαστικό, απευθείας διάλογο για τα όσα συμβαίνουν. Οι καθηγητές έδωσαν την ευκαιρία σε γονείς και μαθητές να αποκτήσουν πρωτογενή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα. Γονείς και μαθητές από την πλευρά τους είχαν την ευκαιρία να πουν στους καθηγητές αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόθεσή τους να απεργήσουν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δυστυχώς, όμως, λίγοι άρπαξαν την ευκαιρία αυτή...  

Η συνέλευση

Το στοίχημα για τους καθηγητές του Ηρακλείου είναι να επιτευχθεί απαρτία στη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Η συνέλευση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση η οποία θα μετρήσει πανελλαδικά, αν δεν υπάρχει απαρτία. Και είναι πολύ σωστό αυτό εκ μέρους των καθηγητών, που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πάνε σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά μόνο με αποφάσεις της βάσης του κλάδου. Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ, πρέπει σε αυτή να συμμετάσχουν περί τους 700 καθηγητές.

Σημειώνεται πως για σήμερα έχει προκηρύξει απεργία συμπαράστασης στους καθηγητές η ΑΔΕΔΥ.

Των Βάλιας Μπούη-Ελένης Σταυρουλάκη

Σχόλια