default-image

Κυνηγούν "μαρίδες" και όχι "καρχαρίες"

Κρήτη
Κυνηγούν "μαρίδες" και όχι "καρχαρίες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται στα πλαίσια του φοροκυνηγητού να εφαρμόσει, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ, ένα σύστημα ελέγχου της φορολογητέας ύλης που, σε συνδυασμό με τη νέα οικονομική αστυνομία, δε θα επιτρέπει πλέον το διαχρονικό πάρτι της φοροδιαφυγής-φοροκλοπής.

Αλλά η λεγόμενη και «αμερικανική συνταγή», που θα κριθεί στην πράξη και όχι στην υπερβολή της επικοινωνιακής της υποδοχής ως μέσου αντιμετώπισης «διά πάσα νόσο», έχει για την ώρα ως βάση κινήσεις που άλλα δείχνουν.

Την ώρα που η χώρα στενάζει, τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν τι άλλο να δώσουν και όλοι μιλάνε για τη μεγάλη φοροδιαφυγή στη χώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να καταπιάνεται με τη «μαρίδα», την ώρα που οι «καρχαρίες» πλέουν ανενόχλητοι.

Ακόμη χειρότερα που για αυτό το σύστημα, υπηρεσίες αιχμής και νευραλγικές όσον αφορά τη μεγάλη φοροδιαφυγή εντέλλονται να εμπλακούν σε μακρόχρονους ελέγχους με αμφίβολα αποτελέσματα και ως προς το εύρος των ποσών και ως προς το μέγεθος του προβλήματος.

Κατεπείγουσα εντολή

Μόλις την περασμένη Πέμπτη με κατεπείγον-απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών έφτασε στο Ηράκλειο ένα cd και συνοδευτικά έγγραφα ελέγχου, με παραλήπτες το ΣΔΟΕ Κρήτης και τις ΔΟΥ του Ηρακλείου.

Στο έγγραφο αυτό οι υπηρεσίες εντέλλονται όπως προχωρήσουν άμεσα σε τακτικούς ελέγχους στοχευμένους στο καθεστώς επιχορηγήσεων σε διάφορα σωματεία πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς και σε ορισμένες επιχειρήσεις του Ηρακλείου. Τακτικός έλεγχος σημαίνει «φύλλο και φτερό» στα πάντα χωρίς χρονικό περιορισμό ετών!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο cd που έφτασε στο ΣΔΟΕ Κρήτης και τις ΔΟΥ αφορά ένα σύνολο τέτοιων δράσεων, κοντά στους 25 συνολικά φορείς. Η εντολή ελέγχου χαρακτηρίζεται απόρρητη και επείγουσα και αναμένεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει!

Ποιους αφορά

Όμως η εντολή ήδη προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε υπηρεσιακά στελέχη τόσο στο ΣΔΟΕ Κρήτης όσο και των ΔΟΥ του Ηρακλείου. Αυτό γιατί η κατεύθυνση των ελέγχων, αντί να περιλαμβάνει off shore εταιρείες και όσους βρίσκονται πίσω από αυτές, ναυτιλιακό συνάλλαγμα και τουριστικό χώρο, εκεί δηλαδή που εκτιμάται ότι υπάρχει ο μεγάλος όγκος προς σύλληψη διαφυγούσης φορολογητέας ύλης, στο Ηράκλειο φτάνει ένα cd για έλεγχο της... «μαρίδας».

Επιπλέον, η εντολή τακτικού ελέγχου εμπλέκει νευραλγικές υπηρεσίες όπως το ΣΔΟΕ Κρήτης, σε μία χρονοβόρα διαδικασία αντιπαραβολής αποδείξεων, τιμολογίων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, για υποθέσεις όπως η οργάνωση μιας χοροεσπερίδας, το χτίσιμο μιας εκκλησίας ή η κοινωνική δράση ενός πολιτιστικού συλλόγου, οι ετήσιες επιχορηγήσεις των οποίων δεν είναι το αντικείμενο όπου ακόμη και κακώς κείμενα να εντοπιστούν θα αποτελούσε χτύπημα και μάλιστα καίριο στη φοροδιαφυγή.

Οι μικροί

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν.Κ.», σε αυτό το χαρακτηρισμένο ως απόρρητο και απολύτου προτεραιότητας cd, για τακτικό όμως έλεγχο από το ΣΔΟΕ Κρήτης, φιγουράρουν πολιτιστικοί σύλλογοι όπως στην Εθιά, στο Απεσωκάρι, στο Σγουροκεφάλι ή τον Πύργο, αλλά και κοινωνικοί σύλλογοι όπως των Νεφροπαθών του Βενιζελείου (!) ή της ιεραποστολικής δράσης συλλόγου του Ηρακλείου που ενισχύει το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Μέχρι και του Συλλόγου συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού τις επιχορηγήσεις, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η πατέντα του υπουργείου από την εποχή ακόμη του περίφημου Ζαχόπουλου ώστε να πληρώνονται οι υπερωρίες που έκαναν οι υπάλληλοι, καλούνται να ελέγξουν!

Αλλά την ίδια ώρα που κατά το υπουργείο όλοι αυτοί εμφανίζονται ως «πεδίο δόξης λαμπρό» για υπόνοια φοροδιαφυγής του χιλιάρικου ετησίως για πολιτιστικές δράσεις ή κοινωνικό έργο, την ίδια ώρα υπάρχει σε αυτή την εντολή και το απόρρητο cd και μία μεγάλη αντίφαση. Στους ελεγχόμενους που καλείται το ΣΔΟΕ Κρήτης και οι ΔΟΥ του Ηρακλείου να ελέγξουν είναι και μερικές επιχειρήσεις. Πλην όμως αυτές έχουν κλείσει ήδη τις όποιες φορολογικές εκκρεμότητές τους μέσω της ελληνικής πατέντας της «περαίωσης», οπότε ο οποιοσδήποτε τακτικός έλεγχος καθίσταται άκυρος!

Του Γιώργου Σαχίνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News