default-image

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης

Απόψεις
Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα θα ήθελα να σας συστήσω μια συλλογική, εθελοντική δράση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στο Ηράκλειο. Μια δράση που στόχο έχει την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους ανθρώπους.

Της Ανδριανής Αγγελιδάκη

Αναφέρομαι λοιπόν στο σύλλογο «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου Κρήτης» που έχει οργανώσει και στηρίζει, με τη βοήθεια των δεκάδων εθελοντών του, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης.

Ο ανεξάρτητος αυτός σύλλογος τείνει χείρα βοηθείας και προσφέρει ιατροφαρμακευτική κάλυψη εντελώς δωρεάν, σε όλους τους πολίτες, που το σύστημα καταδίκασε να μην έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Δηλαδή σε όλους τους άπορους, ανασφάλιστους, άνεργους συνανθρώπους μας. Μικρής και μεγάλης ηλικίας, γέροντες, οικογενειάρχες και μικρά παιδιά.

Σε κάθε έναν χωριστά, που νιώθει την απόγνωση να τον βυθίζει και δεν ξέρει πού να στραφεί για βοήθεια.

Όλο αυτό το διάστημα που λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο έχει προσφερθεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δεκάδες συμπολίτες μας.

Άνθρωποι νοικοκύρηδες που μέχρι χθες εργάζονταν, πλήρωναν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, πήγαιναν στο γιατρό, ακόμη και στον ιδιώτη, εμβολίαζαν τακτικά τα παιδιά τους και μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της γειτονιάς.

Σήμερα πολλοί από αυτούς δεν εργάζονται πια, δεν έχουν ασφάλιση, παρά τις εισφορές χρόνων που κατέβαλλαν στα ταμεία τους, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από γιατρούς του Δημοσίου, εννοείται ότι δεν έχουν χρήματα να επισκεφθούν ιδιώτη γιατρό και μάλιστα αρκετοί με χρόνιες παθήσεις σταματούν ακόμη και τη φαρμακευτική αγωγή τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα! Δε συζητάμε δε για τις επισκέψεις στον παιδίατρο και τον εμβολιασμό των παιδιών - αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ακόμη και αν τα δημόσια νοσοκομεία προτίθενται - διά νόμου - να εμβολιάζουν ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά στη χώρα μας, στην πράξη αυτό δεν μπορεί να ισχύσει καθώς δεν υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια.

Άρα πού καταλήγουμε; Στο ευτυχές γεγονός της ύπαρξης μιας δομής όπως αυτή που Κοινωνικού Ιατρείο-Φαρμακείου Αλληλεγγύης. Η λέξη αλληλεγγύη στον τίτλο δεν είναι τυχαία. Χωρίς αυτή, η επιβίωση στις σημερινές συνθήκες μοιάζει αβέβαιη, για να μην πω απλά δύσκολη. Αλληλεγγύη από τους εθελοντές που στελεχώνουν τη δράση του ιατρείου, από τους πολίτες που προσφέρουν φάρμακα για το φαρμακείο και χρόνο για να εξυπηρετήσουν εθελοντικά άλλους συνανθρώπους τους.

Οι μέρες που ζούμε είναι άγριες, γεννούν συναισθήματα άγρια και ζόρικα. Ο θυμός, η οργή, η θλίψη μας μπορούν να μετουσιωθούν σε μια δύναμη πολύ δημιουργική. Μια δύναμη με συστατικά την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη διάθεση για προσφορά και στήριξη. Έτσι ίσως τη βγάλουμε καθαρή!

Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης είναι 2813/008.525. Σε αυτό τον αριθμό καλείτε για να κλείσετε το ραντεβού σας (καθημερινά 10:00-12:00 καθώς και τις ώρες λειτουργίας των ιατρείων) ή για να ενημερωθείτε με ποιους ακριβώς τρόπους μπορείτε να στηρίξετε τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στα πλαίσια του κοινωνικού ιατρείου λειτουργούν τα ιατρεία:

Παθολογίας και γενικής ιατρικής υποστήριξης, κάθε Τρίτη και Τετάρτη 18:00-21:00.

Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, κάθε Παρασκευή 18:00-21:00.

Παιδιατρικής υποστήριξης, κάθε Σάββατο 10:00-13:00.

Το ιατρείο, όπως και το φαρμακείο, στεγάζονται στα παλιά κτήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λεωφόρο Κνωσού.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και κυρίως μη διστάσετε να προσφέρετε αυτό που μπορείτε, μικρό ή μεγάλο. Μόνος του κανείς δεν είναι ασφαλής, όλοι μαζί μια γροθιά καταφέρνουμε περισσότερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News