Ειδήσεις

Το περιβόλι των μαθητών

Μια συγκινητική ιστορία διηγούνται τα φύλλα και τα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό στην αυλή του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου, στις εργατικές κατοικίες, καθώς δέχονται το χάδι του ανοιξιάτικου ανέμου.

Εκείνη της απώλειας της μητέρας ενός εκπαιδευτικού που στάθηκε η αφορμή για να γεννηθεί, να ανθίσει και να καρποφορήσει μια σημαντική πρωτοβουλία από τους συναδέλφους του στο σχολείο και τους μαθητές.

Αντί για στέφανα που θα αποτελούσαν μια χωρίς λόγο σπατάλη, οι συνάδελφοι του δασκάλου που υπηρετεί στο σχολείο αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα χρήματα ώστε στη μνήμη της εκλιπούσας να δημιουργήσουν ένα κήπο στην αυλή του σχολείου. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε κήπο αλλά κάτι που θα είχε παράλληλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, περνώντας στα παιδιά το μήνυμα της φροντίδας για το περιβάλλον, της ανάγκης για την προστασία του αλλά και τη γνώση για τη χλωρίδα του τόπου μας.

Το πρόγραμμα

Όπως μας εξήγησαν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού κ. Γιώργος Στειακάκης και η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου κ. Μαρία Αταλόγλου, δημιούργησαν ένα ολόκληρο πρόγραμμα στη λεγόμενη ευέλικτη ζώνη για το περιβάλλον, στα πλαίσια του οποίου έλαβε χώρα η όλη πρωτοβουλία.

Τα παιδιά φύτεψαν διάφορα δέντρα, όπως αχλαδιές, ελιές, δαμασκηνιές, βερικοκιές και δεσπολιές που ευδοκιμούν στον τόπο μας, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας βήμα προς βήμα τη σχετική διαδικασία και τα μυστικά της. Μαζί γνώρισαν τη σημασία των λαχανικών και τη μεγάλη διατροφική τους αξία, προσθέτοντάς τα στο μικρό τους κήπο, τον οποίο εμπλούτισαν με ποικίλα αρωματικά φυτά από αυτά που κυριαρχούν στην ύπαιθρο και τα βουνά της Κρήτης.

Προστασία

Τα παιδιά ενθουσιασμένα από την εμπειρία υιοθέτησαν τα δέντρα, κάνοντας προσωπική τους υπόθεση την καθημερινή φροντίδα και προστασία τους. Από το πότισμα έως το ξεχόρτισμα και τη φύλαξή τους. Κάνοντας το μάθημα ακόμα πιο συναρπαστικό, τοποθέτησαν πάνω στα δέντρα και δίπλα στα φυτά ταμπελίτσες με το όνομά τους, ώστε ακόμα και οι μικρότεροι που δεν έχουν ακόμα μυηθεί στα μυστικά της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος να μπορούν να αποκομίσουν κάτι από την επίσκεψή τους στον κήπο των παιδιών.

«Το χάρηκαν περισσότερο και από το ίδιο το μάθημα», μας εξήγησαν οι δύο διευθυντές των σχολείων που συστεγάζονται, διευκρινίζοντας ότι η όλη προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και ίσως ακόμα παραπέρα. Καθότι στα σχέδια των σχολείων είναι να υπάρξουν και το καλοκαίρι ομάδες περιφρούρησης από μαθητές-εθελοντές ώστε τα δεντράκια και τα φυτά να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά να δίνουν μαθήματα ζωής στους μικρούς και μεγάλους μαθητές. Παλιούς και νέους.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Σχόλια