default-image

Κόντρα με φόντο το Περιφερειακό συμβούλιο στη Μονή Τοπλού

Κρήτη
Κόντρα με φόντο το Περιφερειακό συμβούλιο στη Μονή Τοπλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο περιφερειακός σχεδιασμός της Περιφέρειας μέχρι το 2020 τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 και ώρα 13.45μ.μ. στον χώρο της Ιεράς Μονής Τοπλού της Π. Ε. Λασιθίου. Το θέμα όμως και η επιλογή του χώρου έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις αφού οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζει το ΚΚΕ κύριοι Βρύσαλης, Νταγκουνάκης και Ορφανός επισημαίνουν ότι:

«Η Μονή Τοπλού - πέρα από την ιστορική και θρησκευτική της σημασία- τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σύμβολο της εκχώρησης της ανάπτυξης γενικά και της δημόσιας η εκκλησιαστικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αποφασίστηκε μάλιστα να είναι από τις πρώτες επενδύσεις στην Κρήτη που θα γίνουν με τη μέθοδο του "fast truck", δηλ., το νόμο της τρικομματικής κυβέρνησης για προνομιακή διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων χωρίς πολλές εγκρίσεις και γραφειοκρατίες.

Η επιλογή του χώρου για αυτή την σημαντική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι διπλά ατυχής, επειδή

- Επισημοποιεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης ως θεσμός υιοθετεί και επιβραβεύει αυτού του είδους την ανάπτυξη

- Δηλώνει συμβολικά σε ποια κατεύθυνση σχεδιάζεται να κινηθεί η ανάπτυξη μέχρι το 2020, δηλ., με ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου που θα προετοιμάσει τον επόμενο κύκλο μιας κρίσης, πολύ πιο βαθιάς και επώδυνης για τους εργαζόμενους.

Ο λαός της Σητείας και όλης της Κρήτης δεν πρέπει να πιστέψει το ψέμα ότι τέτοιες επενδύσεις θα φέρουν δουλειά και ευημερία στο ντόπιο πληθυσμό. Αντίθετα θα φέρουν την υπερεκμετάλλευση ντόπιου και αλλοδαπού προσωπικού, με μισθούς πείνας σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, θα φέρουν "all inclusive" προγράμματα, δηλ., τουρίστες με βραχιολάκια που θα εξαφανίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, θα φέρουν περιορισμούς η απαγορεύσεις προσέγγισης επισκεπτών στην περιοχή της επένδυσης -εκτός των «πελατών» των μονάδων. Θα φέρουν την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση περιοχών μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Ο λαός θα γίνει και θα αισθάνεται «μετανάστης» στον τόπο του.

Είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων να εμποδίσουν ένα τέτοιο μέλλον. Να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει να μεταφερθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News