default-image

Στη μνήμη όσων βασανίστηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού το '45

Κρήτη
Στη μνήμη όσων βασανίστηκαν στις φυλακές Αλικαρνασσού το '45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά σε όσους κλείστηκαν και βασανίστηκαν στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς και στον τελευταίο εκτελεσθέντα πολιτικό κρατουμένο των φυλακών, Χρήστο Καρανταή. Μετα το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών έξω από τις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού, όπου έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλακέτα στην μνήμη των εκτελεσθεντων.

Ο χρόνος γύρισε δεκαετίες πίσω... 9η Μαΐου 1945, μια ημέρα που δεν ξέχασαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στην Κρήτη, που πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης προς τιμήν εκείνων που βασανιστήκαν και εκτελεστήκαν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό, έγινε αναφορά στη ρατσιστική βία αλλά και τη βία που προέρχεται από ακραίες ιδεολογίες.

"Ο φασισμός του 1945 δεν έχει θέση στη σημερινή εποχή", τόνισαν τα στελέχη του ΚΚΕ Ηρακλείου, που μίλησαν και για τον Χρήστο Καρανταή που εκτελέστηκε μέσα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ειρηνική πορεία προς τις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού, όπου κατατέθηκαν στέφανα προς τιμήν όλων των αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Του Μάνου Τριγώνη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News