Ειδήσεις

Διάλεξη του καθηγητή Derek Scott στο Τμήμα Φιλολογίας

Προσκεκλημένος του Τομέα Θεατρολογίας και Μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds, Derek B. Scott, μελετά και ερμηνεύει το φαινόμενο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού με τα επιστημονικά εργαλεία της σύγχρονης Κριτικής Μουσικολογίας. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 8:30 μ.μ. στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας.

"Imagining the Nation, Imagining Europe"

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "στη διάλεξη αυτή θα διερευνήσουμε κατά πόσον οι καλλιτεχνικές συμμετοχές στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision επιχειρούν να συγκεράσουν δύο διαφορετικούς στόχους: αφενός την επιθυμία να αναδείξουν την κάθε εθνική ταυτότητα και αφ' ετέρου τη φιλοδοξία να προβάλουν τις θεμελιώδεις αξίες μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας (όπως επί παραδείγματι, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την άμβλυνση των πολιτικών και θρησκευτικών διαφορών).

Πέραν των ελκυστικών για τον τουρισμό στερεότυπων εικόνων που συνήθως αναπαράγουν, οι συμμετοχές του διαγωνισμού σπανιότατα χαρακτηρίζονται από ισχυρά εθνικά γνωρίσματα, καθώς στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ψυχαγωγία του τηλεοπτικού κοινού των μητροπολιτικών κέντρων της Ευρώπης και δεν συνδέονται παρά ελάχιστα με τις τοπικές παραδόσεις και την αυθεντική δημιουργία της υπαίθρου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει κατά κανόνα μία ποικιλία μουσικών ειδών, η οποία προσδιορίζεται ως «τρίτος τύπος», καθώς δεν νοείται ούτε ως έντεχνη, ούτε ως παραδοσιακόμορφη, αλλά ως εμπορική αστικολαϊκή μουσική που αναπτύχθηκε στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και διακινήθηκε μέσω της βιομηχανίας του θεάματος.

Θα εστιάσουμε σε τέσσερις κατηγορίες τραγουδιών, όπως έχουν παγιωθεί μέσα στα χρόνια, και θα αναρωτηθούμε αν η «μαγική συνταγή της επιτυχίας» εντοπίζεται στη μουσική και τους στίχους, στη σκηνική  παρουσία των ερμηνευτών (υποκριτική, ενδυματολογική, χορογραφική κτλ), ή στην έκφραση συμπάθειας (πολιτικές συμμαχίες, σχέσεις γειτονίας) προς κάθε χώρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή".

Σχόλια