Ειδήσεις

"Κουρεύονται" κατά 97% τα χρέη υπερχρεωμένου ζευγαριού

Για αποφάσεις-ορόσημο για τα πανελλαδικά χρονικά κάνει λόγο η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης, που πέτυχε τη διαγραφή χρέους υπερχρεωμένου ζευγαριού. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η νομική της υπηρεσία πέτυχε το μεγαλύτερο "κούρεμα χρέους" από την εφαρμογή του νόμου 3869/2010, με συνδρομή και καθοδήγηση από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης  (ΕΝΚΗ Κρήτη).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, «με δύο συνδεόμενες αποφάσεις-αναστάσιμο μποναμά για ζευγάρι ανέργων, επιβάλλεται διαγραφή τραπεζικών χρεών κατά 97% και 96%.

Δύο αποφάσεις-σταθμούς εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Πύργου του Δήμου Γόρτυνας, βάσει των οποίων διαγράφονται-"κουρεύονται τα τραπεζικά χρέη" κατά 97% και 96%, σε υπερχρεωμένο νεαρό ζευγάρι (35 και 32 ετών), με δύο ανήλικα παιδιά. Η οικογένεια αυτή σε πλήρη οικονομική δυσπραγία μετακόμισε στην Κρήτη, εφόσον τα μέλη της έχασαν τη δουλειά τους στην Αθήνα, θύματα της κρίσης. Το υπερχρεωμένο ζευγάρι ζήτησε από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) νομική συνδρομή.

Όλα τα προσκομισθέντα έγγραφα αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν από την υπηρεσία υπερχρέωσης της ΕΝΚΗ Κρήτης, σε συνεργασία με την αρμόδια δικηγόρο της νομικής υπηρεσίας μας. Ως μοναδικό εισόδημα αναφέρεται το ποσό των 225 € μηνιαίως, από ορισμένα μεροκάματα και η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου μάρκας Renault 1400cc.

Στη συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, κατατέθηκαν ενστάσεις και προτάσεις εκ μέρους των νομικών  εκπροσώπων των τραπεζών, οι οποίοι και παρέστησαν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. Το Ειρηνοδικείο, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις καταθέσεις, διαπιστώνοντας την αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούντο κανονικά, την ανεργία των δανειοληπτών, την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, αναγνωρίζοντας ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν δόλο κατά το δανεισμό τους και τα όσα άλλα αναφέρονται και τεκμηριώνονται στις αιτήσεις των οφειλετών, εξέδωσε τις παρακάτω δύο αποφάσεις-ορόσημο για τα ελληνικά χρονικά, υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση της Ένωση Καταναλωτών  Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης).

Για τη μεν σύζυγο δανειολήπτρια, οφειλέτη δύο τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Alpha Bank) το Ειρηνοδικείο εξέδωσε την απόφαση με αριθμό 29/2013 σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη της συζύγου, συνολικού ύψους 31.413,46€, ως ακολούθως:

* Μηνιαία καταβολή 20 € και στις δύο τράπεζες, επί τέσσερα έτη! Ήτοι, 15,74 € στην πρώτη και 4,26 € στη δεύτερη τράπεζα.

* Συνολικές καταβολές για ολόκληρη την 4ετία ποσού 960 €, (20 € Χ 48 μήνες).

* Απαλλάσσει τη δανειολήπτρια από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών της, με διαγραφή χρέους των 30.453,46 €.

* Ποσοστό διαγραφής χρέους 97%. - (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Για το δε δανειολήπτη σύζυγο, οφειλέτη τεσσάρων τραπεζών, (Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Alpha Bank, Marfin Egnatia και Eurobank Ergasias AE) εξέδωσε την απόφαση με αριθμό 30/2013 σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται τα χρέη του συζύγου, συνολικού ύψους 75.136,36 €, ως ακολούθως:

* Μηνιαία καταβολή 60 € και στις τέσσερεις τράπεζες, επί τέσσερα (4) έτη!

* Ήτοι, 9,57€ στην πρώτη, 25,58€ στη δεύτερη, 5,00€ στην τρίτη και 19,84€ στην τέταρτη τράπεζα.

* Σύνολο καταβολών για ολόκληρη την 4ετία, ποσού 2.880€ (60 € Χ 48 μήνες).

* Απαλλάσσει το δανειολήπτη σύζυγο από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών του, με διαγραφή χρέους των 72.256,38 €.

* Ποσοστό διαγραφής χρέους 96%. - (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου-Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) επισημαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικότατες αποφάσεις, στο σκεπτικό των οποίων για πρώτη φορά "προσδιορίζεται" και αναδεικνύεται το τεράστιο θέμα της συν-ευθύνης των Τραπεζών, στην υπερχρέωση των καταναλωτών. Επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχει συνυπαιτιότητα των τραπεζών ως προς τη χρηματοδότηση των δανειοληπτών/οφειλετών. Αυτό τεκμαίρεται εκ του γεγονότος ότι κατά τη χορήγηση των δανείων μολονότι οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών συστημάτων (ΔΙΑΣ ή ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) να ασκήσουν έλεγχο, επέδειξαν βαριά αμέλεια αλλά και επιθετική στρατηγική πώλησης των τραπεζικών προϊόντων, μέσω καταιγιστικών διαφημίσεων. Αυτή η πολιτική παρέσυρε τους καταναλωτές σε υπερκαταναλωτικό δανεισμό υψηλών επιτοκίων με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η οικονομική ισορροπία χιλιάδων νοικοκυριών.

Οι αποφάσεις αυτές έδωσαν δίκαιη λύση σε ένα ακόμη υπερχρεωμένο νοικοκυριό άνεργων συμπολιτών μας, δικαιώνοντας τις προσπάθειες της ΕΝΚΗ Κρήτης. Η ΕΝΚΗ Κρήτης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την υπηρεσία υπερχρέωσής της για την άρτια νομική προετοιμασία της υπόθεσης. Συγχαρητήρια στους Έλληνες δικαστές που στέκονται στο ύψος τους, εφαρμόζοντας την ουσία αλλά και το γράμμα του νόμου, μετριάζοντας τον πόνο της υπερχρέωσης των συμπολιτών μας, που προκαλεί η οικονομική κρίση και κοινωνική κρίση με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, και της ανέχειας».

Σχόλια