Ειδήσεις

Από τον Ιούνιο 40άρια φέτος

Ένα από τα θερμόμετρα των τελευταίων χρόνων προβλέπει πως θα είναι το φετινό η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο υδράργυρος θα "πιάσει" 40άρια από τον Ιούνιο, ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός θα είναι ο Ιούλιος, ενώ χωρίς βροχές και μπουρίνια αναμένεται ο Αύγουστος.

Άλλωστε, ήδη στην Κρήτη το βιώνουμε, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τις αρχές Μαΐου. Και πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούνιο, ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, αγγίζοντας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές που αναμένεται να καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι τα ηπειρωτικά της Στερεάς, της Θεσσαλίας, αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, χωρίς να εξαιρείται φυσικά η Κρήτη από τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερα ζεστός και ξηρός αναμένεται να είναι και ο Ιούλιος, με πιθανά παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών ή ακόμα και καύσωνα.

Ο Αύγουστος διαφαίνεται να είναι ένας ζεστός μήνας, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται στα κανονικά επίπεδα του μήνα. Ωστόσο, οι καλοκαιρινές μπόρες και τα μπουρίνια που εμφανίζονται συνήθως το μήνα αυτό δείχνουν πως φέτος θα είναι μειωμένα.

Τα ρεκόρ

Πάντως, το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας το κρατάει η περιοχή της Ελευσίνας, όπου καταγράφηκαν 48 βαθμοί Κελσίου στις 10 Ιουλίου του 1977, ενώ η δεύτερη θέση ανήκει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας με 47,2 βαθμούς τον Αύγουστο του 1958.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, «από τα μπουρίνια και το πόσο συχνά θα έρχονται καθώς και από την ένταση που θα έχουν θα εξαρτηθεί και το πόσο θερμό καλοκαίρι θα έχουμε εμείς στην Κρήτη. Πάντως με λίγη καλή διάθεση», όπως λέει, «τη ζέστη την αντέχουμε».

Να λοιπόν, που οι ιδιομορφίες του χειμώνα, με τα άγρια ξεσπάσματα του καιρού και τις παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας και ξηρασίας, όπως και τους ισχυρούς νοτιάδες μηνών που ζήσαμε στο νησί μας, δεν ήταν οι μόνες ενδείξεις ότι ξεκινούν και για την Κρήτη τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών.


Χριστόφορος Παπαδάκης- Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια